Ve štítě restaurace ve Vojtěšské ulici jsou dva kohouti. Oba mají sveřepý výraz. Stejně nadurděně vypadají i ti, kteří hosta vítají uvnitř, v reliéfu na barové stěně. Usedám k jednomu z malých stolků, vsazených do ostění francouzského okna, a přemítám, proč jsou všude k vidění kohouti dva, když podnik se jmenuje Černý kohout. V pohodou dýchající atmosféře komorní brasserie však nehodlám problém nadbytečného opeřence řešit, raději pročítám jídelníček a pokračuji v obhlídce interiéru. Zprvu mi nepřipadá příliš romantický, jak deklaruje poutač, spíše mile rodinný. Uměřené založení, drobnolisté kvítky na bělostných ubrusech, možná až trochu honosná čalouněná polokřesla z červeného dřeva, kalichy ručně kovaných lustrů. Ústředním motivem je tu do tří stran otevřený bar, v tomto případě sloužící jako absatz a příprava. O romantiku se starají brokátové závěsy pod stropem nad okny a řada tapisérií a různých korouhví, rozvěšených po zdech.
Měl jsem štěstí, trefil jsem se do jedné z kulinárních akcí, které restaurace často připravuje. Tentokrát jsou to zbojnické hody. Odkládám proto stálý lístek (je atraktivní co do obsahu i provedení, zdobí ho stejná látka, kterou jsou potaženy sedáky křesel) a beru list, který slibuje pochoutky zbojnické. Vybírám z něj brynzové kyselo s brambory, jehněčí zbojnický kotlík, což je mladá jehněčí kýta restovaná s divokou zeleninou a fazolemi v kotli s pikantním kořením a slaninou, a frgál, valašský koláč s hruškovými povidly.
Při čekání na polévku mi již dochází romantika prostoru, o které je řeč v letáčku restaurace. Skrývá se v zobrazeních na nástěnných tapiseriích. Krásné dámy, kejklíři, trubadúři. Rytíři zde nejsou, bojují kdesi ve Svaté zemi, zbyly jen jejich korouhve. Zato kovář, znalý tajů zámků pásů cudnosti, bydlel hned v podhradí. Není tohle kus romantiky, lehce kořeněné erotičnem?
Od představ jsem vytržen miskou kouřící polévky. Již vůně dává tušit příští prožitek. Zlatavá, hustá, krémovitá hladina, na které se zvolna rozpouští ostrůvek smetany, ozdobená miničáranci olivového oleje a kapénkami jiného, snad dýňového, tak polévka vyhlíží. Zpod hladiny se ještě vzpínají vzhůru hranolky brambor a zvrásněný hřbet vystavují jakési brynzové noky. Jako drobounký potěr se mezi vším prohánějí droboučké snítky kopru. A diagonálou se nad hladinou přes okraj bujonky vypíná převozníkovu bidlu podobná grissini tyčinka. Co do chuti je sousto stejně pestré. Základní aspekt je důrazná kyselost. Ovšem důrazná jen tolik, aby celkový dojem nepodlehl její panovačnosti. Proto onen kopeček smetany, která zjemnila atak kyselosti, uhladila jej a otevřela prostor ostatním vstupům. Takže v celkovém obraze se prosazuje kopr, dodává exotiky, uvádí další a další „hráče“, kteří do výrazu polévky promlouvají. Ať už olej nebo jemné, ale jasně patrné noky s brynzovým partem. A ještě brambory. Byly pevné, nepřevařené, jen málo škrobovité a v chuti zajímavé. Nesloužily jako pouhé plnivo k zasycení, sebevědomě promlouvaly do chuti a obohacovaly ji.
Uspokojen polévkou scházím na chvilku prohlédnout si podzemí, v němž je nekuřácká restaurace. Tvoří ji dlouhý bar při čelní stěně, proklenutý prostor, pod sloupy umístěné stoly. Vášnivě červené plochy mezi oblouky propůjčují lokálu nádech komorní romantiky, místa pro intimní schůzky při dobrém jídle a znamenitém víně.
Vracím se právě včas. U mého stolku se blyští pánev slušné velikosti a v ní zlostně prská vroucí pokrm. Jehněčí zbojnický kotlík je - napohled - pestrou změtí nejrůznějších surovin. Poházené plátky hnědavého masa jsou bohatě proložené kousky papriky a oranžovými proužky karotky, vše leží na hutné základně tmavých fazolí. Obrázek dolaďují plátečky česneku a občas blyštivý oblouček cibulky. A také noha propečené klobásky. Kolečka další klobásy jsou promíchaná v mase všech ostatních komponent. Chutí mělo jídlo na tisíce. Vláčné maso plné šťávy, jen s nejlehčím možným stigmatem skopoviny, bylo vzácně harmonicky doplňováno tu křupavou paprikou, tu nasládlou karotkou nebo vším po kupě. Do všeho ještě občas zvedl hlavu česnek a tiše se ozvala cibulka. Klobáska, to byl koncert všech možných koření, jako by každý ze zbojníků přihodil špetku toho svého oblíbeného. Dohromady z toho vzešel vyrovnaný chuťový valér, široký a mocný, nikoliv však rozhádaný. Patřičný důraz všemu dodaly dva tři drobné lusky rudých chilli papriček, pálivých jako důtky drába. Ve skrumáži ostatních chutí však ztratily část svého důrazu a z pokrmu vykouzlily sice ostrý, ale snesitelný a jen mírně štiplavý koncert. O sytost se zasloužily tmavé fazole, uvařené do „neblátiva“, přitom však dosti měkké, aby se poddaly pouhému stisku jazyka o patro.
Na frgál už nedošlo. Sytý na týden dopředu jsem si nedovedl představit, že bych se měl vydat do hory na zboj. Jen jsem spořádal příjemně lehký sorbet, „spásl“ jsem i snítky máty a půlku čerstvé jahody. Funě blahem jsem zaplatil 736 korun, a to s pocitem vítěze na burze. V příjemném prostředí s nevtíravou, přesnou a milou obsluhou, vlastně v jediném pravověrném rodinném podniku, který v Praze znám, je vám odměnou pohoda a báječná kuchyně.
plus - mile potěšující rodinná atmosféra
minus - absence denního světla v romantickém podzemí
Value for Money 10
Rodinný restaurant Černý kohout
Vojtěšská 9, 110 00 Praha 1
tel.: +420 251 681 191
e-mail: info@cernykohout.cz, www.cernykohout.cz
Otevírací doba: Po: 18.00-23.00, Út-So: 12.00 - 15.00 a 18.00-23.00
Počet míst: restaurace brasserie 18, nekuřácká restaurace 30
Druh kuchyně: francouzská se záběrem tradiční české a výlety do mezinárodní
Platební karty: všechny běžné
Jídelní lístek: čeština, angličtina, němčina
Jazyková vybavenost obsluhy: angličtina, francouzština, němčina, ruština
Původ nabízených vín: Argentina, ČR, Francie, Chile, Itálie, Španělsko
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 20 bodů z 20
Celkem: 58 bodů ze 60
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku:
Kapří škvarky s pikantním salátem a česnekovou omáčkou 120 Kč
Zadělávané dršťky na smetaně a paprice, s vídeňskou cibulkou 85 Kč
Bílá krémová dršťková polévka s restovanou jarní zeleninou a česnekem 120 Kč
Candát z mlýnského náhonu pečený s voňavou chlebovou kůrkou se směsí bylin šéfa kuchyně podávaný s máslovým rakem, bramborovými lívanci se zadělávanou mladou zeleninou 430 Kč
Pečená křepelka plněná játry foie gras, meruňková kroketa se švestkou usazená v dušeném srdíčku Radicchio a římského salátu v rozmarýnovém medu 490 Kč
Jihočeská farmářská kachna plněná kysaným zelím s šunkovými škvarky a jablky servírovaná s bramborovými lokšemi a pečenými kachními jatýrky 390 Kč
Konfitované kančí stehno s divokou kachnou a česnekem, zapečené v cibulovém máslovém těstě, podávané na červeném zelí s jablky a vínem, silná kančí Dami-glace 410 Kč
Hovězí filé balené v domácí slanince pečené v peci s olivami, brambory Grenailea zeleninou parfemované Garni Bouquet a slzou Bordeaux 395 Kč
Šumavské jehněčí kotletky pečené s krustou z horských bylin, bramborová roláda s šunkovým špenátem, sotýrované lišky s petrželkou a smetanou 580 Kč
Mille feuille z čerstvých malin, ostružin, jahod a křupavých mandlových oplatků s borůvkovým dipem 140 Kč
Výběr z vinného lístku:
Moët & Chandon extra dry 0,75l 1900 Kč
Sauvignon Mádl pozdní sběr 04 530 Kč
Minaia Gavi del Comune di Gavi Piemonte 04 880 Kč
Chateauneuf du Pape, Maison Bouachon bílé 02 1410 Kč
Chablis Montmain 1er Cru, Domaine Denis Race 00 1440 Kč
Meursault 1er Cru, Les Caillerets, Domaine J.Pascal 00 2330 Kč
Saint Laurent,Cab.Sauvignon Mikrosvín cuvée 750 Kč
Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon, Central Valley 05 560 Kč
Trivento Malbec, Mendoza 04 620 Kč
Crozes Hermitage, La Morelle 02 1110 Kč
Lagunilla Gran Reserva, Rioja 98 1150 Kč
Nobile di Montepulciano, Poliziani Toscana 01 1290 Kč
Chateauneuf du Pape, La Tiare de Pape 02 1410 Kč
Carignano del Sulcis Riserva, Santadi Sardegna 00 2940 Kč
Carruaades de Laffite, druhé víno Laffite Rotschild 99 3900 Kč