Menu Zavřít

„Vakcinační nacionalismus“ neukončí pandemii, varuje Světová zdravotnická organizace

6. 9. 2020
Autor: ČTK

Kvůli koronavirové pandemii se státy uzavřely a oživily myšlenku národních států a jejich nepropustných hranic. Stejný trend je vidět i při výrobě vakcíny. Jednotlivé národní státy se rozhodly, že v závodu za očkováním se vydají opět bez spolupráce a na své vlastní náklady. Před tímto přístupem varuje Světová zdravotnická organizace (WHO), jelikož podle jejích představitelů „vakcinační nacionalismus“ neukončí pandemii v globalizovaném světě.

„Vakcinační nacionalismus není správný, nepomůže nám,“ uvedl na Aspen Security Forum šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Aby se svět rychleji uzdravil, tak je potřeba, aby to udělal společně, protože dnešní svět je globalizovaný: ekonomiky jsou propojené,“ upozornil šéf WHO na rizikový aspekt boje proti onemocnění covid-19.

Podle Ghebreyesuse by bohatší státy v případě společného postupu nepůsobily „jako charita“ pro chudší země, ale naopak by z toho měly vlastní prospěch. I z toho důvodu se WHO snaží prosadit iniciativu COVAX, jejíž cílem je přesvědčit státy o výhodách společného postupu a koordinace vývoje potenciálně funkčních protilátek. Neformálně společný postup podporuje kolem 75 států světa, například včetně Velké Británie.

Ovšem další významné mocnosti – Spojené státy, Indie a Rusko – iniciativu nepodporují a raději se zaměřují na to, jak získat vakcínu jako první pro své vlastní obyvatele. Seth Berkley z vakcinační aliance Gavi, další organizace prosazující společný postup, se obává, že individuální kroky nejsou dobrý způsob, jak celou krizi vyřešit.

„Tento virus se šíří jako blesky. Takže pokud nevyřešíme celou krizi, nebudeme schopni se navrátit k normálnímu stavu. Nebudeme schopni znovu nastartovat turismus, cestování nebo obchod dokud celou pandemii nezastavíme,“ obává se Berkley. Stejný názor zastává i šéf WHO Ghebreyesus. „Škody napáchané covidem-19 by mohly být menší, pokud by se země s finančními prostředky zavázaly ke společnému postupu,“ myslí si.

Naděje Ghebreyesuse a Berkleyho jsou však v rozporu s realitou. Nejmocnější a nejbohatší země světa se už domluvily s největšími výrobci léků na dodávkách nadějných vakcín proti onemocnění covid-19.

Na vývoji a dodávkách potenciálně úspěšných vakcín se země jako Spojené státy, Japonsko nebo také Evropská unie již dohodly s největšími farmaceutickými hráči – Pfizeru, AstraZenece, BioNtechu a Moderně. Zůstává tak otázkou, zda se účinné protilátky dostanou k nejohroženějším skupinám obyvatel, nebo pouze k občanům států disponující úspěšnou vakcínou.

EBF24

Jak však upozorňuje americký web Bussines Insider, konkrétní dohody s farmaceutickými výrobci nemusí nutně znamenat jistotu distribuce vakcín. Důležité je, kde se výrobní kapacity nachází, jelikož je možné, že jednotlivé země zavedou zákaz exportu důležitých léků. Podobný stav nastal na jaře během začátku pandemie, když přes 90 států omezilo vývoz zdravotnických pomůcek nutných pro boj s koronavirem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).