Menu Zavřít

Valeskiho kukačka

27. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Eurotel má na rychlý bezdrátový internet monopol, síť prý víc operátorů neunese

S velkou pompou spustil na začátku srpna největší český mobilní operátor Eurotel technologii CDMA, umožňující bezdrátové vysokorychlostní připojení na internet. Tato nová služba, která na jaře letošního roku vzbudila určitý neklid i v mateřském Českém Telecomu (ČTc), byla jedním z důvodů, proč musel letos v květnu z Eurotelu odejít tehdejší generální ředitel Terrence Valeski (EURO 18/2004). I nyní však CDMA vzbuzuje na českém trhu velké emoce, Eurotel má díky této službě monopol na trhu vysokorychlostního bezdrátového internetu. Konkurenční mobilní i pevní operátoři hovoří o nerovných konkurenčních podmínkách a porušení hospodářské soutěže, Eurotel a regulátor trhu, Český telekomunikační úřad (ČTÚ), oponují, že frekvenční pásmo, v kterém CDMA pracuje, více operátorů neunese.

Federální dědictví.

Pro pochopení souvislostí je nutné se vrátit na začátek devadesátých let. Tehdy, na podzim roku 1990, byla na základě dohody mezi Federálním ministerstvem spojů ČSFR, Správou pošt a telekomunikací Praha (SPT Praha) a americkým konsorciem Atlantic West založena společnost EuroTel Praha. Na základě dohody EuroTel mimo jiné získal výlučné právo provozovat na dobu dvaceti let bezdrátové radiotelefonní sítě a poskytovat služby v pásmu 450 megahertzů síti zvané NMT. Součástí dohody bylo i ustanovení o předčasném vydání licence pro síť GSM pracující v pásmu 900 megahertzů. Současná mluvčí Eurotelu Diana Dobálová odmítla sdělit kolik operátor za NMT licenci zaplatil, cena prý byla srovnatelná s tím, kolik později operátoři vydali za udělení GSM licencí. Zdroje týdeníku EURO hovoří o tom, že EuroTel zaplatil zhruba deset milionů amerických dolarů jako počáteční kapitálový vklad, přičemž tato suma je zároveň definována jako záloha na licenci GSM v pásmu 900 megahertzů.
V roce 2001 se odborný časopis Connect dotazoval ČTÚ na ceny vydaných licencí pro mobilní sítě. Z odpovědí regulátora trhu, které tehdy časopis Connect zveřejnil, je možné vypočítat, že Eurotel zaplatil za licence pro provozování sítě NMT v pásmu 450 megahertzů a sítí GSM v pásmech 900 a 1800 megahertzů celkem 24,343 milionu amerických dolarů. Konkurenční operátor T-Mobile (tehdy vystupující pod jménem RadioMobil) zaplatil za licence pro provozování sítí GSM v pásmech 900 a 1800 megahertzů 23 milionů amerických dolarů (viz tabulka). Vzhledem k tomu, že Eurotel a T-Mobile pracují s podobnými sítěmi ve standardu GSM, lze z údajů uvedených v časopise Connect odvodit, že licence pro analogovou síť NMT stála Eurotel 1,343 milionu dolarů.

Kolik stály mobilní licence?

  • Eurotel NMT 450 + předplacené právo na GSM 900 13,333 mil. USD
  • Eurotel GSM 900 doplatek 3,01 mil. USD
  • Eurotel GSM 1800 (rozšíření licence) 8 mil. USD
  • RadioMobil GSM 900 15 mil. USD
  • RadioMobil GSM 1800 (rozšíření licence) 8 mil. USD
  • Český Mobil GSM 1800 + část spektra GSM 900 1 mld. Kč

Pramen: časopis Connect

Licenční hrátky.

Jako klíčový se v kauze CDMA ukazuje telekomunikační zákon číslo 151/2000, který vstoupil v platnost v roce 2002. V novém znění zákona se totiž neobjevuje pojem veřejná radiotelefonní síť. Byl nahrazen výrazem veřejná telekomunikační síť. Každý držitel licence musel tehdy požádat o přelicencování do nového režimu na základě platného zákona. To provedl i Eurotel, kterému ČTÚ na jaře roku 2002 vydal novou licenci, která transformovala původní povolení z roku 1990. Rozpor je v tom, že licence Eurotelu pro standard NMT 450 megahertzů před novelizací zákona zněla „jen“ na provozování veřejné radiotelefonní sítě, což neumožňovalo spuštění vysokorychlostních datových služeb, například právě CDMA. Oproti tomu nová licence operátorovi poskytuje možnost v tomto pásmu vybudovat telekomunikační síť v jakémkoliv standardu, tedy i v CDMA. To je také trnem v oku konkurenčnímu T-Mobile, který si stěžuje, že se práva Eurotelu rozšířila, aniž by bylo vypsáno výběrové řízení a aniž by Eurotel za rozšíření zaplatil. „Dá se to přirovnat k situaci, kdy člověk má řidičský průkaz na motocykl, změní trvalé bydliště a nechá si udělat nový řidičák, který ho rázem opravňuje k řízení nákladního auta. To se nám nelíbí,“ tvrdí mluvčí T-Mobile Jiří Hájek.

Málo místa.

Operátor T-Mobile je také nejhlasitějším kritikem současného stavu kolem CDMA (EURO 32/2004). „Je skvělé, že čeští zákazníci mají přístup k rychlému mobilnímu internetu, ale takto konkurenční prostředí rozhodně vypadat nemá a nesmí,“ tvrdí Martin Klocperk, výkonný ředitel telekomunikačních vztahů a strategie T-Mobile. Operátor letos na jaře požádal ČTÚ o přidělení licence pro provozování telekomunikačních služeb v pásmu 450 megahertzů, ale neuspěl. „Naše žádost byla zamítnuta s odůvodněním, že není k dispozici dostatek volných kmitočtů v daném pásmu,“ říká Klocperk a připouští, že při současném rozdělení kmitočtů je to pravda. „Technologie CDMA však vzhledem ke svému kódování nabízejí efektivnější využití kmitočtového spektra,“ tvrdí. T-Mobile si prý nechal od VUT Brno vypracovat nezávislou studii, která hovoří o tom, že do frekvenčního pásma, které má v současnosti Eurotel, lze technicky umístit minimálně dvě nezávislé sítě CDMA. „Tím, že má Eurotel k dispozici celý kmitočtový rozsah, může ho využívat pro něj jednodušeji, ale z hlediska hospodaření státu s kmitočty je to značně neefektivní,“ je přesvědčen Klocperk. Týdeník EURO v souvislosti s problematikou CDMA požádal o vyjádření ČTÚ, který však v průběhu týdne neodpověděl.

Internetový velkoobchod?

Klocperk tvrdí, že současný stav narušuje konkurenci a vytváří monopol jednoho operátora. Proto také několik telekomunikačních společností, vedle T-Mobile také například operátor pevných linek Czech On Line (COL), požádalo Eurotel o zpřístupnění CDMA na velkoobchodní bázi, jako například fungují služby ADSL. „Eurotel o poskytování služby odmítl jednat,“ konstatovala mluvčí COL Stanislava Beyerová. „Služba s využitím nové technologie se teprve rozbíhá, s odstupem času budeme muset vyhodnotit charakteristiku sítě a chování zákazníků. Bylo by proto nezodpovědné činit v tuto chvíli velkoobchodní nabídku,“ oponuje mluvčí Eurotelu Diana Dobálová. Uvádí, že vzhledem k tomu, že je síť ve fázi rozvoje, nelze určit, kolik zákazníků CDMA „unese“. Zdroje týdeníku EURO v této souvislosti hovoří o 300 až 400 tisících klientů. Czech On Line zaslal ČTÚ žádost o propojení telekomunikačních sítí pro službu CDMA, kterou však regulátor trhu zamítl. T-Mobile na konci července požádal Evropskou komisi o prošetření záležitosti, aby zjistila, zda Česká republika nezanedbala implementaci evropského práva v této oblasti. „Evropské direktivy jsou nadřazeny národnímu právu, proto očekáváme, že nám dá Evropská komise za pravdu,“ věří Hájek.

MMF24

Ze starého nové

CDMA (Code Division Multiple Access) je technologie umožňující bezdrátové vysokorychlostní připojení na internet v mobilních sítích pracujících ve frekvenčním pásmu 450 megahertzů. Licenci pro provozování telekomunikačních služeb v tomto pásmu v České republice vlastní mobilní operátor Eurotel, který v ní od roku 1991 provozuje analogovou mobilní síť NMT, známou pod značkou T!P s předčíslím 601. Digitalizace dosavadní analogové sítě stála Eurotel kolem 400 až 450 milionů korun, samotná firma však považuje informaci za důvěrnou a nehodlá ji komentovat. Hlasových služeb v síti T!P v současnosti využívá zhruba 36 tisíc zákazníků, vysokorychlostní internet přes CDMA přilákal během měsíce komerčního nabízení přibližně tři tisíce klientů.
Technologie CDMA umožňuje připojení k internetu s maximální rychlostí 800 kilobitů za sekundu, očekávaná průměrná rychlost se pohybuje kolem 200 až 250 kilobitů za vteřinu, což je zhruba pěti až desetinásobek rychlosti pro připojení prostřednictvím technologie GPRS, kterou využívají mobilní telefony pracující ve standardu GSM. Připojení k internetu přes CDMA probíhá přes speciální modem připojený k počítači. Dotovaný balíček obsahující modem s anténou stojí u Eurotelu 1495 korun, běžná cena je 8995 korun. Měsíční paušál vyjde na 1070 korun bez omezení množství stahovaných dat, ceny tarifů pro připojení na internet prostřednictvím GPRS se pohybují okolo 800 korun měsíčně s DPH.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).