Menu Zavřít

VÁLKA GIGANTŮ

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Britský Vodafone útočí na německý Mannesmann

Největší bitva ve světové firemní historii, kterou rozpoutal zálusk britského telekomunikačního kolosu Vodafone AirTouch na německý koncern Mannesmann, se rozhořela naplno. Poté, co Němci odmítli nabídku na přátelské převzetí za 106 miliard dolarů a oznámili, že každý další pokus budou vnímat jako nepřátelský, přihodila v pátek druhá strana na 128 miliard. Pokud se obchod převodem akcií uskuteční, může objemem překonat rekord, který drží fúze MCI Worldcom se společností Sprint za 127 miliard do larů.

„Je to naše poslední nabídka a věříme, že získá podporu akcionářů, oznámil šéf Vodafonu Chris Gent. „Nezajímavé, zazněla odpověď z Düsseldorfu.

Frankfurtská burza, na níž zdolaly ceny akcií koncernu Mannesmann v posledním týdnu několikrát historické maximum, přijala akci Britů zdrženlivě. Kurs cenných papírů německého kolosu ráno stoupl, ale během dopoledne spadl na výchozí hodnotu. Zareagovala mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor, která zařadila Vodafone AirTouch do režimu CreditWatch s negativním výhledem.

Převzetí? Nikdy.

Už první návrh Vodafonu zhodnotila centrála koncernu Mannesmann za zcela nepřiměřenou. „Spojení se společností Vodafone, největším mobilním operátorem na světě, by bylo finančně i strategicky nevýhodné, uvedl generální ředitel Klau s Esser a dodal, že jeho společnost bude bojovat proti jakékoli nepřátelské nabídce z centrály v Newbury. „Nemůžeme našim akcionářům doporučit, aby se vzdali potenciálu, který jim náleží. Ještě ve čtvrtek Mannesmann písemně požádal vedení Vodafonu, aby od svého záměru upustilo.

Britové mají jiný názor. „Mobilní trhy Mannesmannu a Vodafonu patří k sobě, obě firmy už léta úspěšně spolupracují, a jsou tudíž v Evropě přirozenými partnery, tvrdí šéf ostrovního provozovatele Chris Gent. Vodafone se nyní hodlá do mlouvat přímo s akcionáři Mannesmannu.

Spojením vzniklý koncern by kontroloval čtyři největší provozovatele mobilních sítí - D2, Omnitel, Libertel a Vodafone UK - a sloužil by více než třiceti milionům Evropanů.

Obrat telekomunikačního a technologického koncernu Mannesmann stoupl za devět měsíců tohoto roku o šestnáct procent na 16,7 miliardy dolarů, obrat telekomunikačních aktivit vzrostl dokonce o 73 procent na šest miliard dolarů. Činnost v oboru spojů vůbec poprvé překonala výsledky tradiční výroby. Obrat automobilové divize se zvýšil o pět procent, bilance strojírenství zůstala stejná a výroba trub klesla. Zisky odmítl Mannesmann uveřejnit kvůli trvající nabídce na převzetí j iného britského operátora Orange.

Signál k útoku.

A právě tato transakce za 33 miliard dolarů vyburcovala Vodafone k ofenzivě. Britové pochopili: Máme co dělat s jasným signálem, že Mannesmann o partnerství nestojí. Vodafone, s 28 miliony zákazníků ve třiadv aceti zemích největší mobilní společnost světa (po koupi americké Airtouch s tržní hodnotou 70 miliard dolarů), měl i další důvody, aby si pospíšil. Podle Wall Street Journalu byly ve hře obavy, že o německého operátora projeví zájem také američtí konkurenti SBC Communications a MCI Worldcom.

Jasné „ne“ z Düsseldorfu šéfa Vodafonu Genta rozladilo. „Jsme připraveni vyrukovat s nepřátelskou nabídkou, ale byli bychom raději, kdyby se tak stát nemuselo, prohlásil minulý týden. A upřesnil své záměry: získat 51 procent Mannesmannu, zachovat nejméně rok jeho pevnou síť a rozdělit strojírenskou a automobilovou výrobu do akciových společností.

Nic z toho není napadenému koncernu po chuti. Pokud by Vodafone zvítězil, museli by Němci prodat kvůli antimonopolním pravidlům Orange. Ohroženo by bylo i dosavadní parnerství s Vodafonem v Mannesmann Mobilfunk a italském Omnitelu. Rozdělení aktivit do samostatných divizí chystá sice Mannesmann rovněž, ale odboráře znepokojují informace, že Vodafone má zájem o maximálně pětadv acet tisíc ze 130 tisíc zaměstnanců. „Hrozí totální rozbití úspěšného podniku, míní šéf podnikové odborové rady Jürgen Ladberg.

Cílená obrana.

Mannesmann začal jednat. Zdroje z dozorčí rady prozradily Der Spiegelu, že podnik intenzivně hledá zahraničního partnera, s jehož pomocí by se mu podařilo nepřátelskému převzetí zabránit. Špičky koncernu hovoří o British Telecom a nizozemské KPN.

EBF24

Pomoc by údajně mohla přijít i od silných německých podniků: řeč je o Siemensu a VIAG.

Mannesmann také požádal soud, aby investiční bankovní dům Goldman Sachs přestal radit Vodafonu. Důvodem byla obava Němců, že by banka mohla využít důvěrných informací, získaných při práci pro Mannesmannem kupovaný Orange. Soud tento podnět zamítl, Goldman Sachs se nicméně z poradenství Vodafonu stáhl a jeho místo zaujala americká investiční banka Donaldson, Lufkin & Jenrette (DLJ), která výrazně expanduje v Evropě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).