Menu Zavřít

Válka růží

10. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Zatčení na ministerstvu dopravy zasáhlo Zemanovy stoupence v ČSSD

Kvůli podezření z korupce ve státní správě zatkli detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) minulý čtvrtek (9. března) sedm lidí. Jde o zaměstnankyni ministerstva dopravy Ludmilu Schwarzovou, pracovníka Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Josefa Lázničku a pět podnikatelů. Schwarzová i Láznička jsou členy ČSSD, Schwarzová je navíc členkou ústředního výkonného výboru této strany za kraj Vysočina. Jedním ze zatčených podnikatelů je, jak uvedl server Aktuálně.cz, i pražský spekulant s pozemky Miloš Červenka. „Zatčení je výsledkem akce Antropoid, na které jsme pracovali pět měsíců.,“ řekla týdeníku EURO mluvčí policie Blanka Kosinová. V pátek všichni zadržení vyslechli obvinění a začaly výslechy.
Kosinová uvedla, že detektivové ÚOOZ provedli prohlídky na ministerstvu dopravy, SFDI, v kancelářích zadržených podnikatelů, v jejich firmách i domovech. Obvinění se bude týkat více činů, mezi kterými je i poskytnutí úplatku. „Mohu potvrdit, že policie u nás byla. Akce začala v jednu hodinu odpoledne. Víc informací však v tuto chvíli nemám,“ řekl týdeníku EURO šéf fondu Pavel Švagr, jehož tajemník Láznička je jedním ze zadržených. Akci policie spustila poté, co se jeden z následně zadržených, olomoucký lobbista František Vybíral, pokusil zkorumpovat i kriminalisty, kteří jejich aktivity vyšetřovali. Mezi zatčenými jsou předseda představenstva Bioferm - lihovar Kolín Jaromír Janata a člen představenstva lihovaru Rostislav Polák.
Podstatou obvinění je, že se tato skupina pokoušela ovlivňovat pomocí úplatků rozhodování státních orgánů. Oficiálně se hovoří o korupci spojené s licencemi na výrobu lihu určeného pro přidávání do motorových paliv. Poněkud zvláštní však je, že zadržení státní úředníci s touto problematikou neměli po pracovní stránce vůbec nic společného. Není vyloučeno, že Útvar pro odhalování organizovaného zločinu při svém vyšetřování narazil na jiný problém, který má souvislost s dopravní problematikou, zejména se Státním fondem dopravní infrastruktury, kde kromě Lázničky pracovala před svým nástupem na ministerstvo i Schwarzová. Také lobbista František Vybíral měl údajně v době Zemanovy vlády vazby na vysoké funkcionáře ministerstva dopravy. Jméno jeho firmy Agorot je současně názvem izraelské měny, přesně jedné setiny šekelu, tedy něčeho obdobného, jako je český haléř. V době Zemanovy vlády přitom ministerstvo dopravy připravovalo velmi problematický projekt dálnice D 47 s izraelskou společností Housing & Construction.
V politických kuloárech se proto okamžitě objevily dohady, zda při zatčeních nejde o vnitřní boj v ČSSD. Tak jako v době kakaové aféry poslance Michala Krause byli mnozí sociální demokraté přesvědčeni, že šlo o akci příznivců Miloše Zemana proti „zrádcům“, kteří zabránili jeho zvolení prezidentem, nyní se objevily domněnky, že jde o odvetnou akci vedenou z tábora Stanislava Grosse. Internetovému zpravodajskému deníku Aktuálně Zemanův příznivec, ministr Zdeněk Škromach sdělil, že tuto situaci osobně vnímá jako velký problém. „Ty lidi samozřejmě znám, ale jejich zatčením jsem šokovaný. Počkáme na výsledky vyšetřování, ale je jasné, že se budeme držet hesla padni komu padni,“ dodal místopředseda ČSSD.

  • Našli jste v článku chybu?