Menu Zavřít

Válková v senátních volbách neuspěla. Na Praze 11 ji porazil Kos

15. 10. 2016
Autor: čtk

Poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) senátorkou za Prahu 11 nebude. V souboji o křeslo v horní komoře Parlamentu ji porazil dlouholetý zastupitel a spoluzakladatel Hnutí pro Prahu 11 Ladislav Kos, který získal 55,89 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledků na www.volby.cz. Současný senátor Milan Pešák (ODS) mandát neobhajoval.

V duelu Kosa s Válkovou rozhodovalo 18,01 procenta oprávněných voličů. Ve druhém kole minulých senátních voleb byla v tomto obvodu účast 27,33 procenta.

Bývalý místostarosta Prahy 11 Kos zvrátil výsledek z prvního kola, kde s 16,67 procenta hlasů zůstal za Válkovou, které dalo důvěru 19,23 procenta voličů. Svůj postup před týdnem označil za výsledek dlouhodobé práce pro Jižní město.

Osmapadesátiletého zastupitele podporovali zelení, piráti a lidovci. O sedm let starší profesorku trestního práva Válkovou zase před druhým kolem podpořila ČSSD.

Válková a Kos v prvním kole porazili například bývalého pražského primátora Jana Koukala (za SsČR) nebo exstarostku Prahy 11 a zakládající členku ODS Martu Šorfovou.

Podle Kose jsou tři důvody, proč nakonec voliči vybrali jeho, přestože v prvním kole měla větší podporu jeho soupeřka. „V Praze 11, která tvoří většinu volebního obvodu, funguju deset let v komunální sféře. Potom asi pomohla široká koalice menších stran, na které asi lidé mohli slyšet víc než na ty velké,“ uvedl Kos.

Byla bych dobrou senátorkou, říká Válková

Lidé také podle něj volili proti hnutí ANO. „Po výsledcích prvního kola a krajských voleb možná lidé volili proti ANO, protože nálada ve společnosti se už pomalu začíná proti němu obracet,“ doplnil.

Kandidátka ANO, bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková, cítí výsledek voleb jako zklamání. „Vždycky počítáte, že budete mít úspěch i v tom druhém kole. Já si myslím, že bych byla dobrou senátorkou a už jsem zkušená politička a jsem navíc i právnička, která zvládá legislativní procesy,“ řekla.

Právě senátoři mají být podle ní dovední v oblasti práva, pokud nejsou, mohou je i ovlivňovat lobbistické zájmy. Zatímco Válková si prý pozměňovací návrhy píše sama a také si ostatní studuje. Na kampani intenzivně pracovala tři měsíce, nemyslí si, že by v ní udělala nějakou chybu. Podporu jí před druhým kolem vyjádřila i třetí z prvního kola Miroslava Skovajsová (ČSSD).

Aktuální pravděpodobné rozložení mandátů v Senátu na základě výsledků letošních senátních voleb

Pravděpodobné rozložení budoucích sil v senátu na základě letošních voleb (Foto: ČTK)

Přečtěte si, jak dopadly senátní volby...

MMF24


O senátních volbách čtěte více:

Se Škromachem půjde i Mládek. K dobru by mohl dát i funkci ministra

Do Senátu zamíří ředitel gymnázia Růžička. Na Praze 6 porazil filosofa Bělohradského


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).