Menu Zavřít

VAŠE OTÁZKY

16. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Příliš legislativy mě donutí ke zrušení podnikání. Co ale s DPH u auta v majetku, který musím ještě dva roky splácet? Zatím se mi to jeví, že když skončím, prodělám kalhoty...

Podle § 74 nového zákona o DPH platí, že při zrušení registrace je plátce povinen snížit nárok na odpočet daně z obchodního majetku evidovaného (nebo který měl být evidován) ke dni zrušení registrace, pokud u tohoto majetku nebo jeho části uplatnil odpočet daně. Plátce je povinen vypočtenou částku snížení nároku na odpočet daně uvést v daňovém přiznání za poslední zdaňovací období před zrušením registrace. Výpočet snížení nároku na odpočet daně při zrušení registrace je poměrně složitá záležitost, a proto je nejlepší to - ve vztahu k automobilu - ukázat na jednoduchém příkladě: Podnikatel si pořídil nákladní automobil, u něhož si při pořízení uplatnil nárok na odpočet daně ve výši 150 000 Kč. Ve čtvrtém roce po jeho pořízení dochází ke zrušení registrace k podnikání, přičemž ke dni zrušení registrace má podnikatel v obchodním majetku pouze tento automobil. Částku snížení nároku na odpočet daně, kterou podnikatel uvede v daňovém přiznání za poslední zdaňovací období před zrušením registrace, vypočte takto:

EBF24

150 000 x (0 -1) x 2/5 = - 60 000 Kč

Odpočet daně u pořízeného dlouhodobého hmotného majetku podléhá úpravě, pokud v období pěti po sobě jdoucích kalendářních let, počínaje rokem, ve kterém byl majetek pořízen, dojde ke změně v nároku na odpočet daně v důsledku změny účelu použití tohoto majetku anebo ke zrušení registrace plátce (např. v důsledku zrušení podnikání). Pokud dojde ke zrušení registrace po této pětileté lhůtě, tak se spůvodně uplatněným odpočtem už nic neděje. Čím více se bude plátce k této lhůtě blížit, tím menší bude z původně uplatněného odpočtu DPH část, kterou bude muset státu prostřednictvím výše popsaného mechanismu vracet.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).