Menu Zavřít

Vatikán se finančně osvobodí od Itálie, získá vlastní bankovní kód země

30. 11. 2018
Autor: Profimedia.cz

Vatikán má již vlastní poznávací značky aut a telefonní kód. Nyní evropské finanční orgány poskytly malému městskému státu vlastní bankovní kód pro mezinárodní transakce. Představitelé Vatikánu to považují za ocenění svých snah ozdravit finanční sektor, který má za sebou více skandálů. Získání vlastního kódu je považováno za finanční osvobození od Itálie.

Vatikán a výbor Evropské rady pro platební styk (EPC) oznámily, že EPC přijala žádost Vatikánu o připojení k Jednotné oblasti pro platby v eurech (SEPA).

„Je to další důkaz, že minulost je za námi,“ řekl agentuře Reuters prezident vatikánského regulátora AIF René Brülhart. Upozornil, že pro přijetí musí země splňovat směrnice o platebních službách a angažovat se v boji proti praní špinavých peněz.

SEPA, která funguje pod záštitou Evropské komise (EK), harmonizuje způsob elektronických plateb v eurech v Evropě. Přeshraniční bezhotovostní platby jsou díky tomu stejně snadné jako domácí platby. Zahrnuje 34 zemí - 28 zemí EU, Island, Norsko, Lichtenštejnsko, Švýcarsko, Monako a San Marino. Vatikán se formálně připojí od 1. března 2019, spolu s Andorrou.


Jak investuje katolická církev v České republice:

Kristovi hospodáři: církev zhodnocuje znovunabytý majetek

Boží muka, ilustrační foto


Od té doby bude mít Vatikán vlastní kód VA u IBAN, tedy mezinárodního čísla bankovního účtu, které umožňuje platby do zahraničí a opačným směrem. Kód tvoří 34 alfanumerických znaků, které začínají dvěma písmeny národního kódu. V případě České republiky je to CZ.

MMF24

Vatikán se připojil k eurozóně v roce 1999 spolu s Itálií, se kterou sdílí měnovou unii. Doposud při platbách v eurech po Evropě závisel na jiných bankovních jurisdikcích, převážně Itálii. Získání vlastního kódu IBAN je považováno za finanční osvobození od souseda, který ho obklopuje.

Čtěte také:

Hi-tech v kostele: církve „berou karty“, věřící přispívají více

Komu patří Česko? Církve získaly v rámci restitucí přes 116 tisíc hektarů

Stanislav Přibyl: Restituce nejsou dar, jejich zdanění je nesmysl

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).