Menu Zavřít

Vattenfall odepsal 60 miliard z aktiv, která kupují EPH a PPF

21. 7. 2016
Autor: Alchemist-hp, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Švédská státní společnost Vattenfall zaúčtovala ve druhém čtvrtletí odpisy spojené se snížením hodnoty majetku ve výši 30 miliard švédských korun (85,5 miliardy korun). Z toho 21 miliard (59,9 miliardy) připadá na německá hnědouhelná aktiva, která podnik prodává českému Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH) a jeho finančnímu partnerovi PPF Investments. Švédský podnik to oznámil spolu s výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí, které ukázaly, že podnik byl opět ve ztrátě.

Holding EPH, který ovládají finančníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, a jeho finanční partner, společnost PPF Investments, podepsali 18. dubna dohodu o koupi dolů a elektráren Vattenfallu v Německu. Mluvčí EPH Daniel Častvaj tehdy cenu neuvedl. Transakci se již rozhodla schválit švédská vláda.

Vattenfall dnes uvedl, že prodej by měl být dokončen letos na podzim. Transakci ještě musí schválit Evropská komise, která sleduje dodržování pravidel hospodářské soutěže v EU.

„Za druhé čtvrtletí je celkový účinek této transakce na zisk Vattenfallu minus 21,5 miliardy švédských korun oproti odhadovaným minus 22 až minus 27 miliard švédských korun, jak bylo sděleno v den podpisu,“ stojí v dnešním sdělení. Definitivní účinek na hospodaření Vattenfall určí až podle data dokončení obchodu. Švédský podnik velkou změnu nepředpokládá. Do konečné částky by se ale mohly ještě promítnout vlivy směnných kurzů odpovídající částce zhruba 500 milionů švédských korun, uvedl podnik.

Vattenfall včera podle serveru BusinessGreen odsouhlasil investici do větrné farmy u skotského Aberdeenu ve výši 2,8 miliardy švédských korun. Výkon turbín na mořské farmě má přesáhnout 92 megawattů, jejich výstavba má být hotová začátkem roku 2018. Vattenfall zdůraznil, že tak činí jen několik týdnu po britském referendu o vystoupení z EU.

CIF24

Čtvrtletní výsledky hospodaření dnes ukázaly, že podnik za tři měsíce do konce června vykázal ztrátu 28,6 miliardy švédských korun po ztrátě 28,8 miliardy před rokem. Čisté tržby se snížily na 34,5 miliardy z 36,1 miliardy před rokem. Podnik se dál potýkal s nízkými cenami elektřiny a podle něj neúměrně vysokým zdaněním.

Prodávané aktivity zaměstnávají v Sasku a Braniborsku přibližně osm tisíc lidí. Proti transakci mezi Švédskem a českou soukromou firmou protestovali v poslední době ekologičtí aktivisté ve Stockholmu i v Praze.

Čtěte o energetické investici v Německu:

Stockholm schválil prodej německých dolů Vattenfallu Čechům

Kellner s Křetínským kupují doly a elektrárny Vattenfallu

Aktivisté protestují v dole Křetínského a Kellnera

Německý hnědouhelný důl Jänschwalde společnosti Vattenfall (Autor: Stefan Fussan, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).