Menu Zavřít

Ve Skotsku spustili první síť přílivových turbín na světě

31. 8. 2016
Autor: Zdroj: Nova Innovation

První řada podmořských přílivových turbín na světě začala dodávat energii do rozvodné sítě. Jedná se o důležitý průlom technologie čerpající energii z mořských proudů. Oznámila to v pondělí skotská společnost Nova Innovation, která dvojici turbín u Shetlandských ostrovů postavila.

Každá z turbín disponuje výkonem 100 kilowattů. První je v chodu od března, druhá byla uvedena do provozu začátkem července.

Podmořské přílivové turbíny dosud všude fungují samostatně, projekt u Shetlandských ostrovů je první, kde energii vyrábí soustava několika turbín. Podle Nova Innovation to představuje významný průlom v technologii. Ke dvěma zdrojům má ještě přibýt třetí do konce tohoto roku. Projekt stál podle deníku Financial Times 3,6 milionu liber (113 milionů korun) a bude dodávat energii přibližně 300 domácnostem.

„Jsme absolutně nadšeni, že jsme první společností na světě, která postavila zcela funkční síť,“ prozradil šéf Nova Innovation Simon Forrest podle serveru BBC.

Podle Nova Innovation je přílivová energetika „dlouhodobým zdrojem“ předvídatelné obnovitelné energie. Zdroje mohou produkovat energii na plný výkon za jakýchkoli podmínek. Odvětví je nejen ve Velké Británii na vzestupu, byť nadále naráží na technologické problémy. V Londýně přílivovou energetiku momentálně „přezkoumává“ nová vláda, podobně jako jaderný projekt Hinkley Point.


Skotsko má veliký potenciál obnovitelných zdrojů. Čtěte:

Vítr utáhl celou zemi. Skotsko si po celý den vystačilo s větrníky

Ilustrační foto

Energii ze sítě přílivových turbín si ovšem neužije celá Británie. Rozvodná síť na Shetlandských ostrovech je totiž od zbytku země oddělená. Většina energie na vzdálených ostrovech pochází z naftových elektráren, přičemž v regionu má velký potenciál větrná energetika.

Přílivovou energii vítají environmentální organizace. „Skotsko se nachází na vhodném místě pro rozvoj této nadějné technologie díky velmi silným proudům v této oblasti. Technologie může pomoci snížit emise a vytvořit zelená pracovní místa po celé zemi,“ tvrdí Lang Banks, šéf charity WWF Scotland.

MMF24

Soustava přílivových turbín existuje i u pobřeží francouzské Bretaně. Druhá turbína zde byla nainstalována v květnu, ovšem k zapojení do rozvodné sítě dosud nedošlo. Výkon tohoto projektu přesahuje ten skotský, obě turbíny mají dohromady jeden megawatt.

Budoucnost britské energetiky je nejistá. Čtěte:

Hinkley Point v ohrožení? Londýn chce projekt přezkoumat

Jaderná elektrárna Hinkley Point B (Autor: Robin Somes, CC BY-SA 2.0, Wikimedia)

Čtěte dále:

100 miliard liber do energetiky? Po brexitu jen stěží

Čína vládne těžbě ropy v Severním moři


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).