Běžní spotřebitelé ho ještě neochutnali, tím spíš když prodávat se zatím může pouze v Singapuru. Umělé maso, produkované v laboratořích pomocí kultivace živočišných buněk, je ale přesto na vzestupu. Jeho výrobní náklady klesají, díky čemuž se ho na trh snaží dostat hned několik společností najednou. Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) už dokonce jedné z nich udělil první souhlas. A aby toho nebylo málo, vznikne nyní zásluhou izraelské společnosti Believer Meats i největší továrna na umělé maso na světě.
Firma byla založena v roce 2018, tehdy ještě pod názvem Future Meat Technologies, minulý měsíc se však přejmenovala. Ještě předtím, konkrétně vloni, přitom otevřela své první zařízení na výrobu ,masa‘ v Izraeli a plánovala získat povolení FDA, díky čemuž se její produkty měly dostat do amerických restaurací už na konci tohoto roku.
To se nakonec nestalo, protože první licenci dostal konkurenční Upside Foods. Vedení Believer Meats se každopádně tímto vývojem nenechalo odradit a minulý týden zahájilo stavbu továrny o rozloze necelých dvou hektarů ve městě Wilson v Severní Karolíně. Jeho výrobní kapacita bude činit 10 tisíc tun – ničím podobným se žádné jiné zařízení tohoto druhu dosud pyšnit nemohlo.
Cena umělého masa výrazně klesla
Výstavba továrny má stát 123 milionů dolarů (asi 2,8 miliardy korun) a po dokončení by v ní mělo vzniknout více než 100 nových pracovních míst. Vzhledem k absenci povolení od FDA se možná investice zdá jako předčasná, spoluzakladatel firmy Yaakov Nahmias ale řekl, že na jeho schválení se intenzivně pracuje. Citoval jej web Singularity Hub.
Stejný optimismus navíc sdílí i další konkurenti. Americká firma Good Meat nyní hledá lokalitu pro podobně velký závod, přičemž jejím cílem je zahájit provoz koncem roku 2024. Navzdory chybějícím schválením se tedy zdá, že celé odvětví je o svém úspěchu pevně přesvědčeno.
Pomáhá tomu i stále se rozšiřující nabídka různých druhů masa, které mají být brzy uvedené na trh. Firmy nejprve začínaly s mletým hovězím – už v roce 2013 mohli foodkritikové ochutnat první laboratorně vyrobený hamburger, jehož cena tehdy dosahovala astronomických 330 tisíc dolarů (zhruba 7,5 milionu korun). Od té doby ale výroba výrazně zlevnila a zjednodušila se, což přirozeně namotivovalo jednotlivé firmy začít uvažovat rovněž nad masem kuřecím, vepřovém, lososovém nebo jehněčím.
Poptávka po mase roste
Vzhledem ke způsobu produkce není důvod, proč by se výše uvedený seznam nemohl rozšířit o další druhy. Buňky jsou v téměř bezbolestném procesu extrahovány z tkáně zvířete a následně smíchány s koktejlem živin a kyslíku. Uvnitř velkých bioreaktorů se pak směs udržuje při stejné teplotě jako ve zvířecím těle. Buňky se dělí, množí a dozrávají, přičemž veškeré odpadní produkty jsou odstraňovány, aby prostředí zůstalo čisté.
Pěstování buněk je relativně snadné, bioreaktory ale neprodukují hotová kuřecí prsa nebo vepřové panenky. Po ,sklizení‘ buněk je tedy nutné replikovat strukturu masa, což zahrnuje vytvoření šlach, svalů, tuků, kostí a pojivové tkáně. Tato část je zásadní, protože díky ní produkty získávají svoji charakteristickou texturu a chuť. K zušlechtění a tvarování se používají různé metody, jako je třeba stlačování, lisování, nebo dokonce 3D tisk.
Společnost Believer Meats zatím nezveřejnila předpokládané datum dokončení své nové továrny, spoluzakladatel firmy ale vidí budoucnost optimisticky. „I když jsou mnozí lidé stále velmi skeptičtí, věříme, že díky využití vědy a inovací jsme vymysleli lepší způsob výroby masa. Poptávka po něm navíc v nadcházejících desetiletích nadále poroste a současný průmysl ji pravděpodobně nebude schopen pokrýt. I kvůli tomu jsme přesvědčeni, že umělé maso je potřeba k zajištění zdravé, udržitelné a dostupné výživy pro příští generace,“ vysvětlil Nahmias.