Menu Zavřít

VE STAVU OBLEŽENÍ

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Světové hospodářské fórum

DAVOS (Weltwoche) – Švýcarský profesor Klaus Schwab měl v roce 1970 dobrý nápad, když vybídl šéfy velkých evropských firem k „informativnímu setkání . V půvabném alpském městečku Davosu je jeho soukromá nadace poprvé uvítala počátkem roku 1971. Debatovalo se tehdy o vyhlídkách byznysu a postavení Evropy ve světovém hospodářství. V následujících letech se dařilo přilákat do Davosu špičky světové politiky i byznysu. Klaus Schwab ale cítí, že jeho „podnik má to nejlepší za sebou. Přibývá už těch, kteří si účast rozmýšlejí. Novináři, po léta opěvující „otevřeného ducha davoských setkání , informují kritičtěji. Ti zdvořilejší obvykle při hodnocení fóra konstatují, že opět nastolilo více otázek než odpovědí. Tak tomu je i po letošním jednání WEF (25.–30. ledna). Aby se ale vůbec mohlo konat, musela švýcarská vláda povolat tolik policistů a vojáků jako nikdy v poválečných dějinách země. Po loňských incidentech, kdy v ulicích alpského střediska řádili odpůrci globalizace, se úřady rozhodly neponechat nic náhodě. V Davosu zakázaly jakékoli demonstrace. Několik set mladých lidí prostě nevpustily do země už na hranicích, další desítky policie vysazovala z vlaků a autobusů mířících do místa konání.

Letošní davoské fórum pobledlo také kvůli chabé americké účasti. Prezident George W. Bush dal na srozuměnou, že má jiné starosti. Několik osobností, které jmenoval do svého kabinetu, pozvání zdvořile odmítlo s odůvodněním, že jejich slyšení v Senátu je přednější. A tak USA oficiálně reprezentovalo jenom několik republikánských senátorů. Chyběli i někteří význační evropští politici. „Nět, spasibo, vzkázal organizátorům také ruský prezident Vladimir Putin. Naproti tomu poprvé do Davosu přijeli hosté ze Saúdské Arábie a několika dalších zemí kolem Perského zálivu.

CIF24

Američané byli letos mnohem méně slyšet nejenom kvůli slabší účasti, ale i kvůli tomu, že už nemohli tolik velebit „New Economy . Díky ní na loňském fóru svojí aktivitou převálcovali Evropu. Ta jim to letos tak trochu vrátila, neboť se více prosadila „její makro–ekonomická témata a samozřejmě diskuse o boji proti BSE.

Odpůrci globalizace z celého světa uspořádali vlastní antidavoské fórum v brazilském Porto Alegre (World Social Forum), kde debatovali mimo jiné o zdaňování kapitálových toků, odepsání dluhů nejchudších zemí či o úloze obchodu ve světovém rozvoji. Pozorovatelé si povšimli, že obzvlášť početnou delegaci vyslala Francie. Přijeli i dva ministři, Danielle Mitterrandová a známý rebelantský farmář José Bové. Ten podle zprávy ČTK spolu se členy brazilského Hnutí bezzemců s velkou chutí zničil pokusné pole, na němž americká společnost Monsanto pěstovala geneticky upravené sójové boby. Brazilské úřady ho za tento čin vyhostily ze země.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).