Menu Zavřít

Ve Štětí začne výstavba pily. Za 100 milionů eur ji postaví Labe Wood

26. 8. 2018
Autor: Mladá fronta archiv

Ve Štětí na Litoměřicku by měla v nejbližší době začít výstavba závodu na zpracování a výrobu stavebního dřeva. Pilu v areálu papíren Mondi Štětí za 100 milionů eur (2,577 miliardy korun) postaví dřevozpracující společnost Labe Wood. Vytvoří 160 pracovních míst. Továrna by se měla po dokončení zařadit mezi největší spotřebitele dřeva v republice.

„Chceme navázat na dosavadní partnerství, a tak si od investice slibujeme prohloubení spolupráce se společností Mondi,“ uvedl Milan Fiľo ze společnosti Eco Investment. Ve firmě Labe Wood má Eco investment podle obchodního rejstříku více než třetinový podíl. Mondi je dalším podílníkem ve firmě Labe Wood.

Pila by měla zpracovávat kulatiny z jehličnatých stromů a vytvářet subprodukty pro truhlářské a stavební práce ve formě hranolů, desek, lišt a latí. Vedlejší produkt výroby, kterým je dřevná hmota, zpracuje jako surovinu papírna Mondi Štětí. Stejně tak využije dřevní štěpku coby energetický zdroj.


Bezprecendentní ekologická katastrofa, hodnotí stav lesů náměstek

 Následky vichřice v lesích


Na projekt získala Labe Wood i investiční pobídku od agentury CzechInvest. Společnost obdržela rozhodnutí o příslibu investiční pobídky již v červnu 2014, ale projekt neuskutečnila. Na stejný projekt firma získala příslib pobídky znovu loni, tentokrát s vyššími investičními náklady. „Společnost Labe Wood dostala v prvním pololetí 2017 rozhodnutí o tom, že bude v budoucnu moci čerpat investiční pobídky na svůj záměr spadající do oblasti výroby v dřevozpracujícím a papírenském průmyslu. Ty může čerpat do výše 18,9 procenta z uznatelných nákladů, tedy maximálně do výšky přibližně 19 milionů eur (489,33 milionu korun),“ uvedla mluvčí agentury CzechInvest Petra Menclová. Investiční pobídka pro Labe Wood byla loni nejvyšší v celé republice.

MMF24

Společnost Labe Wood po plném náběhu výroby odhaduje své roční tržby na 150 až 200 milionů eur (3,863 až 5,150 miliardy korun).

Čtěte také:

Babiš: Stát dříve podcenil boj s kůrovcem, utlumení následků potrvá až 20 let

Lesům ČR klesl zisk o čtvrtinu, také kvůli nižším cenám dřeva

Kůrovcová kalamita: Babiš kritizuje bývalé vedení ministerstva zemědělství, podle něj zaspalo

Přestali jsme uvažovat selským rozumem, říká ekolog Josef Fanta


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).