Menu Zavřít

Ve stínu Kokořína

19. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Kuchyně tu ničím neurazí

Rád, pokud mi okolnosti dovolí, zavítám do malebného a bohudíky zatím málo objeveného dolu Kokořínského. Údolíčka se strmými stěnami, bohaté lesy a bizarní skalní útvary, to je účinný relaxační lék. Kdykoliv mohu, naordinuji si ho dostatečnou dávku, samozřejmě i s dobrou krmí.
Tentokrát mne cesta zavedla do nehlubokého riftu, které se jako prsty proplétají celým krajem. Při jeho ústí do dalšího údolí, k říčce Liběchovce, jsem narazil na Tupadly. Vesnička není nijak proslulá, snad jen stavbou prazvláštního koloniálního stylu, trčící proti horizontu na jednom z okolních vrchů.
Já jsem však, ušlý a vyhládlý, zaostřil na protisvah, kde, objata lesem, svítila bělí nového kabátu sympatická vilka. Ukazatel, který nabízel znamenitou kuchyni v hotelu Tupadly mířil právě k ní.
Cesta k domu je sama o sobě sympatická, odkrývá pohled na vzhlednou orangerii, pečlivě udržovaný mini lesopark elegantní průčelí nevelké stavby. Stoupám po impozantním schodišti ke vchodu do vlastní restaurace. Místnost je komorní, s mnoha okny a zařízená lehce nad obvyklým standardem. Stylově působí poněkud rozháraně: bohaté repliky křišťálových lustrů i nástěnných svítidel vnášejí do prostoru luxus. Mobiliář, založení stolů i nepatrně snížený a dřevem ozvláštněný podhled také konvenují spíše historizujícím snahám architekta. Vysoké obložení jedné ze stěn vyhlíží naproti tomu příliš levně na to, aby stačilo dohrát interiér do harmonického celku.
Zřejmě proto, že je doba mezi obědem a večeří, jsem zatím jediným hostem. Bohatě využívám péče servírky a koupu se v jejím zájmu. Z každého jejího pohybu čiší nezměrná ochota a maximální snaha, ovšem profesní um jen občas nesměle vyjukne z druhého plánu za těmito dominantami. Lístek, ve kterém si čtu, trpí také malým neduhem. Vedle zřetelného zájmu o originalitu a nové trendy v nabídce se tato nedokázala oprostit od lety zavedených a již notně fosilních prvků zglajchšaltované gastronomii. Zaměřuji se na speciality kuchyně a volím Tupadelskou směs, po které si hodlám dopřát štrůdl se šlehačkou a kávičku. Zatímco je mi čekat na pokrm, probírám nabízená vína. Sympatickým prvkem je fakt, že převahu tvoří ta zdejší, z českého regionu. Vedle mělnických jsou k mání žernosecká a samozřejmě můžete mít i lahůdky ze sklepů roudnických. Potěšující poznání. Zvolil jsem portugal právě z Roudnice a natěšeně čekám až mi bude nalito.
Mezitím mi obsluhující dáma servíruje – opět s notnou dávkou laskavé ochoty – hlavní bod programu. Jídla je mnoho, tolik, že by porce co do množství uspokojila regiment Otesánků. Pohledový prvek je však – právě tím kvantem – hodně upozaděn. Směs masových nudliček s paprikou, žampiony a cibulí, div že „nepřetéká“ na ubrus a ani garnitura neumí zastřít chaotický nelad na talíři. S chutí je tomu podobně. Repertoár zcela ovládly papriky a cibule. Ani jedno z mas se nedokázalo vymanit ze všezastírajících, uzurpujících a ostrých tónů jmenovaných komponent. Vše by možná dopadlo lépe při použití čerstvých žampionů – ty umí svou neotřelou a lehce rurální příchutí rozšířit chuťový registr mnoha jídel a pokrotit vladařské snahy jeho dominantních složek. Maso postrádalo alespoň lehkou přípravu před použitím a odvážnější kořenění, co do stupně tepelné úpravy bylo v pořádku. Mezi jednotlivými druhy nebylo podstatnějších rozdílů v tuhosti.
Více se kuchaři dařilo – což je častým jevem – u dezertu. Závin měl všechno, co se patří a chutnal tak, jak jsme asi všichni zvyklí od babiček či maminek. Se správnou dávkou skořice, sem tam s hrozinkou a nepřeslazený, takže jablka mohla prosadit přírodní, lehýnce natrpklý výraz, účinně a do příjemných hladin ošetřený vším ostatním. Kompozice na malém oválku byla zdařilá. „Nepřešlehačkován“, oživen sinusoidou z tmavé čokolády na povrchu a provázen tradičně již znamenitou kávou, významně ukonejšil pocit z hlavního chodu.
294 korun, tolik mi dáma za všechno napočítala, není nepřiměřená částka, zvláště s ohledem na malebnou scenérii blízkého i vzdáleného okolí hotelu. Zdejší kuchyně ničím neurazí.

Hotel Tupadly
277 21 Tupadly
Tel: +420 / 315 697 402, +420 / 315 697 139 fax: +420 / 315 697 403
e-mail: hoteltupadly@quick.cz, http: web.telecom.cz/hotel.tupadly

Otevírací doba: pondělí – neděle 11.00 – 22.00
Počet míst: restaurace 35, orangerie 36, terasa 40
Druh kuchyně: mezinárodní
přijímané platební karty: elektronické i embosované, všechny běžné
Jídelní lístek: němčina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
Země původu nabízených vín: Česká republika

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 7 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 7 bodů z 10
Chování personálu 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20

Celkem: 47 bodů ze 60

Výběr z jídelního lístku:
Krabí maso v broskvi Kč 100,-
Pikantní šunkové závitky s nivou Kč 66,-
Houbový vývar se smaženým hráškem Kč 24,-
Pstruh po benátsku (bílé víno, žampiony, mandle) Kč 175,-
Kokořínské paroží (pro 2 osoby – roštěná, vepřové a kuřecí maso, slanina,
noky z bramborákového těsta Kč 350,-
Beefsteak po židovsku (s česnekem a mandlemi) Kč 280,-
Fusilli saporiti (kuřecí maso, brokolice, smetana, Gorgonzola) Kč 120,-
Jablíčka smažená ve vinném těstíčku (se skořicí a šlehačkou) Kč 70,-

FIN25

Výběr z vinného lístku:
Chateau Mělník Brut Kč 405,-
Sylvánské zelené ´01 – Roudnice n.L. Kč 135,-
Frankovka Kč 225,-

  • Našli jste v článku chybu?