Hotelový resort Zámek Ratměřice nabízí mnohem víc než jen ubytování na úrovni. Na dohled od hory Blaník a asi hodinu cesty z Prahy leží malá středočeská obec, které dominuje klasicistní zámek obklopený nádherným parkem. V něm se tyčí dva majestátné sekvojovce - nejvyšší stromy tohoto druhu v České republice.
Už z dálky ukazují směr k areálu. Toto místo učarovalo jeho současnému majiteli natolik, že se rozhodl přebudovat zchátralý zámek, který byl v době komunismu využíván jako kojenecký ústav a ústav sociální péče, na luxusní hotel poskytující zázemí jak firemní, tak privátní klientele.
Školení, pak wellness
Zámek Ratměřice právě úspěšně dovršil první rok svého provozu, a tak se ukázalo, jak dobré to bylo rozhodnutí.
Velkoryse řešené prostory zámecké budovy jsou vhodné pro pořádání kongresů, školení nebo seminářů. K dispozici je velký klimatizovaný konferenční sál s denním světlem, který pojme až 150 osob. K němu přiléhají ještě dva menší sály s kapacitou 80, respektive 40 osob. Hosté se k sálům dostanou pohodlně výtahem. Pro menší akce lze využít i salonek, který je součástí restaurace, do něhož se vejde až 25 osob. Vybavení konferenčních místností dataprojektorem, plátnem, flipchartem a jejich ozvučení je samozřejmostí. Samotný zámek nabízí ubytování pro 38 hostů, kapacitu lze ještě navýšit 0 deset přistýlek. Díky spolupráci s okolními hotely ale není problém zajistit ubytování pro všechny kongresové hosty.
Školení v Ratměřicích není mučení. Po skončení oficiální části programu si mohou hosté fyzicky i mentálně odpočinout ve zdejším wellness centru. K dispozici je v něm finská i parní sauna s vonnými esencemi, ozdravné tepidarium s vyhřívanými lehátky, vířivka jacuzzi i zážitková sprcha s masážními tryskami. Objednat je možné i masáže k uvolnění svalů.
Venku v zámeckém parku se pak mohou hosté osvěžit v unikátním biobazénu nebo si zahrát míčové hry na hřišti, ke kterému náleží i bar s grilem. Na firemní turnaje je to ideální místo.
Zámek jen pro sebe
Součástí resortu je restaurant Sequoia, který na velikány ze zámeckého parku odkazuje nejen názvem a logem, ale 1 zcela originálním dezertem ve tvaru sekvojové šišky. Kuchyni velí šéfkuchař Ondřej Soukup se zkušenostmi z michelinskou hvězdou oceněné restaurace.
Šéfkuchař a jeho tým jde lokální cestou a snaží se v maximální možné míře využít suroviny z blízkého okolí. Na talíři tak najdete například zeleninu z nedaleké farmy Kurhulka, jejíž pole leží na úpatí Blaníku nebo úžasný ratměřický domácí med, brambory od místního farmáře, houby z blanických lesů, stařené hovězí maso z rodinné farmy Vilímovský nebo mléčné výrobky a sýry z rodinné farmy Bláhův dvůr.
Během firemních akcí, ale i velice populárních svateb, se zadavatelé mohou plně spolehnout na podporu kuchyně.
Menu lze sestavit z pokrmů, které má restaurace v aktuální sezonní nabídce, nebo připravit zcela na míru dle požadavků zadavatele. V případě svateb a větších korporátních akcí je možné areál kompletně uzavřít a zaručit tak hostům jeho nerušené užívání. Fantazii hostů se meze nekladou, zámek je totiž ideálním místem k plnění všech přání. •
O autorovi| Václav Herz, herz@mf.cz