Menu Zavřít

Ve Stockholmu najel nákladní automobil do lidí, nejméně čtyři mrtví. Policie dopadla pachatele

7. 4. 2017
Autor: čtk

Čtyři mrtvé a mnoho zraněných si dnes vyžádal incident, při němž v centru švédské metropole Stockholmu najel nákladní automobil do davu lidí. Oznámila to místní média a potvrdila policie. Podle premiéra Stefana Löfvena vše nasvědčuje tomu, že šlo o teroristický útok. Švédští policisté pachatele dopadli, k činu se přiznal.

Zadržený muž je podle stockholmského listu lehce zraněn. Policistům se prý přiznal, že útok provedl. Bulvární Aftonbladet údajně zprávu o zadržení získal z několika zdrojů. Policie v krátkém oznámení jen uvedla, že „byla zatčena jedna osoba, která může být s incidentem spojena“.

Ještě předtím policejní mluvčí Lars Byström novinářům sdělil, že vyšetřovatelé v souvislosti s dnešním útokem vyslýchají dvě osoby. „Mohu potvrdit, že jsme předvedli dvě osoby k výslechu. Nutně to ale neznamená, že jsou podezřelé,“ řekl Byström. „Chceme mluvit s každým, kdo o tom něco ví. A někdy je lepší hovořit na policejní stanici, než v místě, kde se to stalo,“ dodal mluvčí.

Policejní šéf Dan Eliasson na tiskové konferenci ukázal novinářům fotografii muže, s nímž se prý policisté chtějí spojit. Ani on ale výslovně neřekl, že jde o podezřelou osobu. Připustil pouze, že muž na fotce může mít k teroristickému útoku nějaký vztah. Zda jde o později zadrženou osobu, není zřejmé.

Ani o bilanci tragédie zatím není jasno. Podle policie si útok vyžádal čtyři mrtvé. Podle lékařů byl při akci, během níž pachatel vjel s nákladním autem do davu lidí, zabit jeden člověk. Stockholmská radnice oznámila, že mrtví jsou tři. Zdravotníci, na které se odvolává agentura Reuters, ošetřili v nemocnici patnáct zraněných. Devět z nich je ve vážném stavu, jsou mezi nimi i děti.

Švédská policie po dnešním útoku ve Stockholmu zablokovala most mezi Švédskem a Dánskem přes úžinu Öresund. Agentuře Reuters to sdělila obsluha mýtných postů. Most je důležitou dopravní tepnou mezi oběma zeměmi a obstarává zejména dopravu mezi dánskou Kodaní a švédským Malmö. Provoz v metru, zastavený hned po útoku, byl naopak obnoven.

CIF24

Novináři se dnes dozvěděli podrobnosti o nákladním autě, s nímž zatím neznámý pachatel najel do davu lidí v centru Stockholmu. Vůz patřil místnímu pivovaru Spendrups a sloužil k rozvozu nákladu. Dopoledne zamířil do jedné hospody na ulici Drottninggatan, tedy do místa dnešního útoku. Když řidič vykládal náklad, vskočil maskovaný řidič do kabiny a s vozem ujel. Řidič nebyl zraněn.

Norsko a Finsko posilují bezpečnost
Po útoku ve Stockholmu byla dnes zavedena zvýšená bezpečnostní opatření i v metropolích dalších severských zemí. Finská policie uvedla v centru Helsinek policisty do stavu zvýšené pohotovosti, nová bezpečnostní opatření hlásí i norské Oslo.

V centru Helsinek se objevily zesílené policejní hlídky. V Oslu a v několika dalších větších norských městech začnou podle místní policie prostorami na letištích procházet ozbrojení policisté. Hlídky přitom v Norsku obvykle střeží dopravní tepny beze zbraní. Větší pozornost budou bezpečnostní složky věnovat i místům s velkým shromážděním lidí.

Podle norských médií vedení silových rezortů zvažuje zvýšení stupně teroristické hrozby v zemi.

—–

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).