Menu Zavřít

Ve stopách Barcelony. Také Real zmodernizuje stadion

12. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Španělský fotbalový klub Real Madrid soupeří s Barcelonou i mimo hřiště. Po dlouhém jednání se totiž konečně dohodl s městem a stejně jako jeho katalánský rival zrekonstruuje stadion. Projekt za 400 milionů eur (10,8 miliardy korun) počítá s vybudováním zatahovatelné střechy či zhotovením moderní fasády.

„Půjde o spektakulární transformaci Santiago Barnabéu, jedné z ikon našeho města, která z něj udělá jeden z nejlepších stadionů na světě,“ vyhlásil na společné tiskové konferenci s vedením města prezident klubu Florentino Pérez, podle něhož se zmodernizovaný stadion stane symbolem síly hlavního města. K dokončení rekonstrukce by mělo dojít v roce 2020.

Nejvýraznější viditelnou změnou bude zatahovací střecha a také moderní vzhled. Stadionu jej dodá nová fasáda, která překryje i čtyři typické věže v rozích stavby. Nezmění se však kapacita, která v současnosti na fotbalové zápasy počítá s maximální návštěvou 81 044 diváků.

Real se svůj stadion pokouší zrekonstruovat už řadu let, dosud však jeho návrhy odmítalo město nebo neprošly kvůli soudním rozhodnutím. Jednou z příčin bylo navrhované zvětšování objektu, ke kterému podle nejnovějšího návrhu, už schváleného radou města v čele se starostkou Manuelou Carmenaovou, nakonec nedojde. Madridský klub také původně počítal s vybudováním hotelu a nákupního centra, ale i s těmito plány se musel rozloučit.

Abu Dhabi Bernabéu?

Fanoušky týmu bude určitě zajímat i název stadionu. Pérez je svým vyjádřením zřejmě nejprve uklidnil, ale vzápětí i znervózněl. Potvrdil totiž, že na pojmenování Santiago Barnabéu (po bývalém slavném hráči a prezidentovi klubu) se nic nemění. Ihned však doplnil, že k němu může přibýt přízvisko sponzora. Příznivci „Bílého baletu“ se obávají, že to může znamenat podobný nebo dokonce přesný název „Abu Dhabi Bernabéu“, o kterém se spekulovalo už na začátku minulého roku. Nahrává tomu i fakt, že rekonstrukci bude spolufinancovat i investiční fond International Petroleum Investment Company právě z Abú Zabí ze SAE.

Už dříve vyhlásila záměr přebudovat stadion i konkurenční FC Barcelona. Na rozdíl od madridského rivala, který hraje přímo v centru města, může zrealizovat i jeho rozšíření, protože to umožňuje větší prostor kolem slavného Camp Nou. Dojde tak k navýšení kapacity až na 105 tisíc diváků, přičemž každé místo na stadionu bude nově zastřešené.

Podobně jako rival sáhne i Barcelona k celkové modernizaci, která se kromě vnějšího pláště projeví i na vnitřním vybavení. Předpokládaná cena projektu, který navrhli japonští a katalánští architekti, je 360 milionů eur. Více než polovinu by mohl pokrýt sponzor, který si zaplatí práva na pojmenování. Zvelebený stánek bude dokončen zřejmě v roce 2021.

Náklady na stadiony se podepisují i na ceně olympiád. Přečtěte si o těch nejdražších:

Kolik stojí letní olympiáda? Projděte si pětici těch nejdražších

 Stadiony v Riu zatím zejí prázdnotou

Už v příští sezoně bude na moderním stadionu nastupovat také madridské Atlético. Po dlouhých letech totiž opouští stánek Vicente Calderón, který bude zdemolován, a přestěhuje se na zrekonstruované Estadio La Peineta, který výrazně zvyšuje kapacitu z 20 tisíc na více než 73 tisíc míst.

Kvůli blížícímu se mistrovství světa prochází rekonstrukcí také velké množství stadionů v Rusku, případně vznikají arény úplně nové, například v Petrohradu či Volgogradu.


Dále čtěte:

MMF24

Fotbalové přestupy: od sta liber ke třem miliardám

Nejhodnotnější sportovní týmy: přichází éra amerického fotbalu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).