Menu Zavřít

Ve stopách Jana Ámose

27. 10. 2004
Autor: Euro.cz

Slámové víno je ukázkou stále rostoucí úrovně produkce malých vinařů

bitcoin_skoleni

Blatnice pod Svatým Antonínkem, kouzelné jméno, stejně libozvučné jako slavné. Vinařská obec ve slovácké podoblasti, jedna z nejvýchodněji položených, je zmiňována v souvislosti s pěstováním révy již někdy ve století třináctém. A jde o zmínky ne ledajaké, pro svou kvalitu byla tamní vína vyhledávána až v samotné Praze. V celé své historii byla obec v povědomí všech milovníků dobrého vína, mnozí měšťané z blízkého i vzdálenějšího okolí si zde dokonce pořizovali vlastní vinice. K nim patřil i Jan Ámos Komenský, který pečoval o vinohrad patřící jeho rodičům. Jednu z nejvýznamnějších chvil zažili vinaři z Blatnice v roce 1898. Tehdy, na světové výstavě vín v Paříži, získal Blatnický roháč jednu ze zlatých medailí. Jde asi o nejstarší známkové víno, rozhodně však patří k nejvíce proslaveným. Mimořádně vydařená kupáž Ryzlinku rýnského, Rulandského bílého a Sylvánského zeleného oslovila Paříž a od toho času byla vždy jedním z nejžádanějších vín vůbec. Zvláště v pohnutých dobách vinařského temna býval roháč spolehlivou zárukou kvality v tehdejší nabídce vín povětšině špatných a horších. V současnosti činí rozloha osmi viničních tratí v obci zhruba tři sta padesát hektarů. Většinu, asi dvě stovky, jich obhospodařuje bývalé zemědělské družstvo, zbytek patří drobným vinařům. Jednou z rodin s dlouhou vinohradnickou a vinařskou tradicí jsou Cíchovi. Tedy přesněji (Cíchů je v Blatnici více), hovoříme o Václavu Cíchovi. A také jeho matce, která – jako jedna z nemnoha žen – pracovala po léta ve sklepě bývalého zemědělského družstva. Hlavně díky jí se z průměrného rodinného vinařství v oblasti běžného stal moderní sklep, kde se připravují převážně přívlastková vína. V polovině devadesátých let minulého století vysadili Cíchovi nové vinice, takže dnes pěstují hrozny na asi čtyřech hektarech. Důslednou redukcí množství a pečlivým zpracováním dosahují v poslední době vína z jejich sklepa stále vyšších jakostí a těší se zájmu široké obce konzumentů. V sortimentu patnácti pěstovaných odrůd najdete ve vinohradech vedle tradičních i ty méně běžné, jako jsou například Děvín, Aurelius nebo Cabernet Moravia. Nabídka potom obsahuje i takové speciály, jako jsou vína slámová či ledová.

Chardonnay 2003 slámové víno sladké Jedna ze specialit produkce Václava Cíchy. Barva ušlechtilého zlata s pablesky světla, lámajícího se na tisíce jiskřiček, takový je první dojem. Výrazná obsažná kytka, kde dominují vedle hroznovité ovocitosti také patrné botrytické tóny a zřetelný nádech zdravé obilné slámy. V chuti se kopírují prvky z vůně, jen jsou hutnější a podpořené vysokým zbytkem cukru. Ovšem víno nesklouzává do nacukrované fádnosti bez života. Odrůda, která nehýří kyselinami, nabízí právě díky svým vlastnostem - příjemné vůni a košaté chuti plné ovoce a hroznu - optimální surovinu právě pro lahodná, příjemně sladká vína, která nejlépe doprovázejí dezerty a zhusta bývají sladkou korunovací dobré krmě. Umně vypracované víno je ukázkou stále rostoucí úrovně vinařské produkce malých vinařů, těch, u nichž se rodí kvalita.

  • Našli jste v článku chybu?