Menu Zavřít

Ve víru změn

11. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Komerční pojišťovna

MMF24

PRAHA (myd) – Velké změny se chystají v Komerční pojišťovně (KP). Týdeník EURO má informace, že do představenstva pojišťovny má v nejbližších dnech přijít člověk z Francie zastupující zájmy Société Générale.
V současnosti má představenstvo KP pouze dva členy, čímž by se mohla společnost dostat do rozporu s Obchodním zákoníkem. „Novelizovaný Obchodní zákoník požaduje, aby stoprocentní dceřiná společnost měla alespoň jednoho člena představenstva. Tento počet však musí být v souladu i s tím, co říkají stanovy společnosti,“ sdělila týdeníku EURO advokátka Olga Humlová z kanceláře Altheimer & Gray. Vzhledem k tomu, že existují potvrzené informace o jmenování dalšího člena představenstva, lze dovozovat, že současná situace je v rozporu buď se zákonem (který požaduje, aby byli chybějící členové jmenováni do tří měsíců od skončení mandátů jejich předchůdců), anebo se stanovami. Humlová dodala, že možné sankce jsou při takovém porušení minimální.
V souvislosti s připravovanými změnami se v MF Dnes objevily zprávy o prodeji 400 tisíc pojistných smluv na povinné ručení. „Tato informace není v žádném případě pravdivá,“ řekla týdeníku EURO mluvčí Komerční banky Marie Růžičková. Motoristé se prý nemusí o své pojistky obávat, pojišťovna bude tuto službu poskytovat i nadále. KP naopak přestane nabízet průmyslové pojištění pro velké podniky. O prodeji tohoto klientského portfolia pojišťovna nyní jedná s konkurencí.
Loňské hospodaření KP skončilo se ztrátou převyšující 700 milionů korun. Pravděpodobnou podstatu „nepořádku“ v pojišťovně již týdeník EURO rozkryl v čísle 47/2001. Hloubkový audit, který prováděla společnost Deloitte & Touche, odhalil množství pochybných operací. Nedůvěru však budí i to, že stejný auditor vydal k účetnímu období roku 2000 výrok „bez výhrad“, a přitom management, který krátce poté nastoupil, objevil množství nesrovnalostí. Ty se významným způsobem podílely na výše uvedené ztrátě. Zatím není jasné, zda bude Komerční banka jako stoprocentní vlastník podávat trestní oznámení na bývalé členy představenstva Komerční pojišťovny nebo jiné zainteresované osoby.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).