Menu Zavřít

Ve vlastním? Levněji

23. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Velkoobchodní cena domény .cz klesne o polovinu zhruba na 200 korun

Velkoobchodní cena národní internetové domény .cz by měla na podzim letošního roku klesnout zhruba o polovinu, tedy ze čtyř stovek na přibližně 200 korun. Týdeníku EURO to potvrdil Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC, které se o národní doménu .cz „stará“. Na kolik se ze současných 400 až 500 korun sníží výsledná maloobchodní cena, kterou za registraci domény platí koncoví zákazníci, není zatím jasné. Manažeři velkých registrátorů však předpokládají, že by se měla pohybovat od 220 do 300 korun.

Po svém.

Razantní snížení velkoobchodní ceny domény vychází z rozhodnutí sdružení CZ.NIC, že se bude o technický provoz domény CZ starat samo, nikoli prostřednictvím outsourcingového partnera, jak tomu bylo v posledních čtyřech letech. „Díky tomu výrazným způsobem snížíme své provozní náklady a zvýšíme efektivitu, takže budeme moci zlevnit i náš 'produkt', tedy velkoobchodní cenu, za kterou registrátoři domény od nás kupují,“ řekl týdeníku EURO Ondřej Filip. CZ.NIC, jako administrativní správce CZ domény, má po světě umístěných sedm robustních serverů, které zajišťují provoz registru doménových jmen, tedy propojení „venkovního“ internetového světa na české webové stránky, respektive stránky s doménou .cz. Od podzimu roku 2003 se o technický provoz celého systému staral formou outsourcingu externí dodavatel, společnost T-Systems PragoNet. Předloni se však sdružení rozhodlo vydat cestou budování vlastního týmu, který se o doménu CZ bude starat „inhouse“. „Před čtyřmi lety byla jiná situace než dnes, během trvání smlouvy jsme dospěli k názoru, že si dokážeme technickou správu zajistit levněji než externí firma,“ vysvětluje rozhodnutí Filip.

Od října.

Smlouva CZ.NIC s firmou T-Systems PragoNet vyprší letos na podzim, od 1. října proto celý systém začne spravovat samo sdružení. „Migrace začne asi tři dny předtím, funkčnost současných domén však nebude nijak ohrožena, všechny pojedou na sto procent,“ slibuje Filip. CZ.NIC je nezisková organizace, která zastupuje zájmy svých členů, tedy zejména registrátorů domén a poskytovatelů internetových služeb, a snaží se o vyrovnané hospodaření. Vzhledem k faktu, že výše velkoobchodních cen domén přímo vychází z nákladů na správu celého systému, může sdružení po přechodu na vlastní, levnější systém správy domény CZ, snížit velkoobchodní cenu.

Zlevní.

Nakolik se pokles velkoobchodní ceny promítne do cen, jež platí koncoví zákazníci, tedy vlastníci domén, záleží na přístupu registrátorů. Maloobchodní ceny si totiž určují sami. „Nějaký obecný algoritmus výpočtu ceny asi nemá žádný registrátor, tvorba ceny je výsledkem mixu různých faktorů, především přístupem konkurence. Kdo oznámí cenu jako první, je v nevýhodě, protože ho budou konkurenční registrátoři kopírovat, mohou s jeho cenou pracovat. Domnívám se proto, že maloobchodní cena bude klesat spíše postupně,“ předpokládá Zdeněk Bruna, technický ředitel společnosti Active24, která je největším registrátorem na českém trhu. Kdyby CZ.NIC ohlásil velkoobchodní cenu na úrovni 200 korun, předpokládá Brůna, že by se koncová cena pro zákazníky mohla pohybovat okolo 300 korun.
V současnosti je možné zaregistrovat doménu .cz již od 400 korun, stejnou sumu zaplatí majitel domény za roční prodloužení držení domény. Marek Erneker, výkonný ředitel registrátora Ignum, slibuje, že když CZ.NIC velkoobchodní cenu sníží, zlevní Ignum koncové ceny okamžitě. „Neočekávám žádné zpoždění, od 1. října bude fungovat nový ceník. Navíc předpokládám velkou debatu před zlevněním domény, takže lidé budou informováni a budou na snížení cen čekat,“ říká Erneker.
Výsledná maloobchodní cena prý bude - stejně jako v současnosti - rozdílná podle typu zákazníka, jenž si u Ignumu bude doménu registrovat. „Velkoodběratelé, kteří získávají množstevní slevy, se mohou dostat na úroveň 220 korun, jednorázoví zákazníci, kteří u nás uskuteční jen tuto jednu transakci, by mohli za .cz doménu platit kolem 270 korun,“ řekl Erneker týdeníku EURO. Za obdobné sumy je možné v současnosti zaregistrovat některou z generických domén, tedy .com, .net, .info, .biz, .org či doménu s koncovkou .name.
Ve Visegrádu vedeme Počet zaregistrovaných domén ve vybraných zemích
Země - Počet registrovaných domén - Počet domén na 1000 obyvatel

  • Polsko 577 000 - 14,91
  • Rakousko 720 260 - 88,92
  • Slovensko 115 450 - 21,38
  • Maďarsko 275 000 - 26,96
  • Německo 10 710 000 - 130,61
  • ČR 300 000 - 29,13

Pramen: sdružení CZ.NIC

Jsou ještě volné zajímavé domény? Z celkového možného počtu 36 jednoznakových domén jsou obsazeny již všechny, stejně jako všechny kombinace dvou písmen v doménovém jméně. Z celkového počtu 1296 možných kombinací domén tvořených dvěma znaky (tedy nejen písmeny, ale i číslicemi) je obsazeno přes 81 procent kombinací. Velký výběr je prozatím mezi doménovými jmény, jež jsou tvořeny třemi znaky - z možného počtu 47 952 domén jich je obsazeno jen 17,5 procenta. Největší část registrovaných domén tvoří šest až devět znaků (z celkového počtu 300 tisíc domén CZ je to přes 40 procent), přes 20 tisíc domén je delších než patnáct znaků. Maximální možná délka doménového jména je stanovena na 61 znaků, tento limit vyčerpali majitelé dvou domén, dvě doménová jména mají šedesát znaků.
Největší počet domén .cz držených jediným subjektem je 570, v české síti je celkem sedm subjektů, tedy jedinců či firem, které drží alespoň 300 doménových jmen. Mezi uvolněnými doménami se v poslední době strhl největší souboj o „cokolada.cz“, na jejíž zaregistrování podalo žádost během jednoho dne 631 subjektů. Následuje doména „jazzclub.cz“ s 410 požadavky a „labuznik.cz“ s 368 požadavky na registraci.

Ondřej Filip Do roku 2010 se počet domén zdvojnásobí

EURO: Velkoobchodní cena CZ domény by měla klesnout na zhruba 200 korun. Předpokládáte, že se i v budoucnu bude snižovat? FILIP: Rozhodně neočekáváme, že by velkoobchodní cena domény měla v budoucnu růst. Na druhou stranu, po plánovaném snížení ceny nezbývá příliš velký prostor pro její další skokový pokles. Jedním z faktorů, ovlivňujících výši velkoobchodní ceny domény, je i celkový počet registrovaných domén, protože většina nákladů na správu domény je fixních, variabilní náklady na jednu doménu jsou téměř nulové. Nový systém správy domény .cz bude v tomto ohledu velmi efektivní, zejména v porovnání se zahraničními registry. Například švýcarský registr domén spravuje 903 tisíc domén při ceně 27 franků, tedy asi 460 korun, za roční registraci, rakouský národní registr spravuje 720 tisíc domén s roční cenou devět eur.

EURO: Jakým tempem narůstá počet zaregistrovaných domén CZ? FILIP: V polovině března jsme překročili hranici 300 tisíc registrovaných domén .cz, týdně zaznamenáme více než dva tisíce nových registrací. Obecně lze říci, že tempo nárůstu registrací se zrychluje od uvolnění pravidel v roce 1998. Do té doby si mohla každá firma registrovat pouze doménu shodnou s obchodním jménem a nejvýše čtyři další domény související s činností firmy; fyzické osoby nemohly domény registrovat vůbec. Dlouhodobě počet domén narůstá přibližně o 20 procent ročně.

CIF24

EURO: Kolik zaregistrovaných domén .cz předpokládáte v roce 2010? FILIP: S ohledem na lednové zlevnění (viz Cena klesá, počet domén roste) i plánované říjnové snížení velkoobchodní ceny registrace očekáváme nadprůměrný přírůstek domén, přibližně na úrovni 70 tisíc nových domén. Na konci letošního roku bychom se mohli dostat na zhruba 350 tisíc domén. Podle střízlivých odhadů se do konce roku 2010 počet registrovaných domén CZ proti současnosti nejméně zdvojnásobí.

EURO: Jak je na tom Česká republika v porovnání s okolními zeměmi z hlediska počtu zaregistrovaných domén? FILIP: Přibližně 29 domén na tisíc obyvatel zde v Česku je více než v Maďarsku, Polsku či na Slovensku (viz Ve Visegrádu vedeme). V Německu, které spravuje největší registr národních domén na světě, připadá na 1000 obyvatel více než 130 domén. Od zavedení registrace domén EU jich bylo zaregistrováno téměř 2,6 milionu, což při zhruba 500 milionech lidí odpovídá počtu 5,2 domény na 1000 obyvatel Evropské unie.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).