Menu Zavřít

Večer v komnatě hvězdářově

2. 2. 2005
Autor: Euro.cz

Setkání s profesionálně zdatným personálem vždy potěší

Semtam mne přepadne touha zhlédnout pražské panorama, oživit si jeho jedinečnost a utvrdit se v tom, že není na světě druhé takové město. Osvědčeným místem, kde pohled na ně je jeden z nejkrásnějších, je restaurace Zlatá studna. A tak jsem vystoupal svažitým terénem Sněmovní ulice a stanul před zvláštně členitým domem, který býval obydlím Tychona de Brahe, v jehož nejvyšším patře se nachází zmíněný již restaurant, abych uspokojil hned dvé tužeb. Pokochal se podmanivým výhledem a nádavkem potěšil i tělo dobrou krmí. Pln očekávání vystupuji z výtahu a nechávám se obklopit atmosférou restaurace. Úzká dlouhá místnost, po jedné straně vlastně jedno veliké okno, svým zařízením tvoří důstojný protějšek omračujícímu výhledu. Zařízena elegantně ale tak, aby honosnost prostředí nepřebíjela kouzlo exteriéru. Druhá delší stěna je vyvedena ve zlatě. Motivy, které jakoby navádějí proměnlivý obraz ve vodní hladině, jsou skutečně provedeny z pravého plátkového zlata. Nabubřelý humbuk, řeknete možná. Ovšem jemnost zpracování, báječné vyladění s barvou stropu a ostatních zdí, vybavení jednoduchým, avšak elegantním nábytkem, osvětlení tlumeného tónu, kdy největší světelný efekt poskytují desítky svící a konečně profesionální založení, to je první vizitka lokálu. Usazen pozorným číšníkem, jenž mi vybral stůl s nejkrásnějším výhledem, přelétávám nabídku a rychle skládám pořad večeře, jen abych se vrátil ke kouzelnému výhledu. Mohutná stavba Valdštejnského paláce se krčí u mých nohou a přes pocukrované střechy dohlédnu ve fialovém stmívání až k betonovému valu severního města na horizontu.
Není mi popřáno mnoho času, obsluhující ve chvíli až nečekaně krátké předkládá první chod a já se vracím do reality. V talíři přede mnou se leskne hladina antukového zbarvení se třemi ostrůvky uprostřed. Libá vůně, která vyvěrá z polévky – dýňové s kachními kroketami – slibuje kulinářský požitek. Chuť jen potvrzuje to, co slíbil vonící stoupající obláček páry. Strohá trochu a zemitá chuť dýně je doplněna o hutný, lehýnce tukem podložený a zvláštně laděný tón kachního masa a spoluvytváří vzácně vyrovnaný ničím nerozházený dojem. Vše se spojuje v jeden souznějící celek, kde žádná z komponent neutlačuje ostatní. Jsem rád, když mám co dělat s profesionálně zdatným, příjemným a věcí znalým personálem. I toto se stalo, číšník je vždy na místě, citlivě a bez nátlaku mne vlastně vede večerem. Spokojen, že tomu tak je, nechávám se „oprašovat“ a libuji si. Stejně tak i při druhém chodu, který už napohled nabízí pokračování příjemného labužnických zážitků. Na lůžku z čekankových plátků, komponovaných do rozšiřujícího se, diagonálně orientovaného vějíře, strmí řádný kus bělostného masa tresky s hnědavou kůrčičkou na vrcholu. Celý ten „doverský útes“ je přizdoben něčím, co připomíná nejvíce ze všeho rozmařilé paruky francouzských šlechticů. Žlutavé „vlasy“, zcuchané do podivného drdolu – myslím, že se to jmenuje vojtěška – propůjčují vzhledu krmě něco rozvernosti. Pouštím se do jídla a konstatuji už při prvním soustu správnost své volby. Marinovaná treska podávaná s čekankovým pukem je koncertem chutí, vzácně vedených zkušeným dirigentem k výraznému, kombinačně širokému harmonickému závěru. Maso, na které není třeba používat nože, oddělí se pouhým zvýšeným tlakem vidličky, uvolní zdravou, mořskou solí dýšící čistou chuť. Vrchní kůrka oživí sousto lehce křupavým, pečením ozvláštněným dojmem, čekanka podloží doznívání zdánlivě nenápadným, přitom však jasně patrným vstupem jemného vyznění. Pro oživení a nastavení dalšího rozměru se tu a tam objeví zázvor, ten obstará pikantnost masa a pozvedne skladbu chutí do roviny živé až dramatické roviny. Věděl jsem už jistě, že dezert bude korunou celého pořadu, bývá zhusta nejvydařenějším chodem. Bylo to tak i zde. Temně hnědý komolý kužel postavený na menší základně, doplněný nevelkou kuličkou zmrzliny a jediným řezem velké čerstvé jahody, pro větší pohledový efekt dozdobený čáranci tmavé a světlé barvy po volných plochách talíře. Po dobytí se do útrob oné vížky se místností rozestřel zástup omamujících vůní. A chutě se kupily jedna přes druhou, vanilka doplnila svou sladkou přítomností výrazný nahořklý „štych“ pravé čokolády, jahoda či lístek máty přispěchaly s živoucím dojmem ovoce, respektive kořenitého projevu. Tečka byla vygradovaným pokračováním procházky vzácně zvládnutým labyrintem nejrozmanitějších chutí. 1680 korun není málo. To, co zde ale předvedl tým restaurace, tedy kulinářský prožitek zmnožený vysoce profesionálním servisem, navíc obohacený o citlivé spojení elegantního interiéru a úžasného panoramatu za okny, výši sumy ospravedlňuje. Alespoň v mých očích.

Value for Money: 9 z 10 + Nejpříjemnějším momentem večera byla úroveň jídla a kvalita servisu. - K méně světlým stránkám patří poněkud krkolomný přístup k toaletám.

Restaurant U Zlaté studně U Zlaté studně 166/4, 118 00 Praha 1 Tel.: +420 257 533 322, 274 814 085, fax: +420 257 535 044
e-mail: restaurant@zlatastudna.cz, www.terasauzlatestudne.cz

  • Otevírací doba: Po-Ne 7.00–23.00
  • Počet míst: restaurace 36, terasa 44, zahrádka 20
  • Kuchyně: francouzská a mezinárodní
  • Platební karty: všechny běžné kromě Dinners Club
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
  • Původ nabízených vín: Austrálie, Česká republika, Francie, Chile, JAR Španělsko, USA

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 10 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 19 bodů z 20

Celkem: 58 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

MM25_AI

Výběr z jídelního lístku: Zvěřinové ravioly s fazolkami a omáčkou z lesních hub Kč 290,-
Paštika z husích jater Foie Gras s fíky a osmiletým balsamicem Kč 420,-
Salát z fenyklu, ředkviček a polníčku Kč 260,-
Dvojitý vývar s sherry Kč 180,-
Filátko z mořského vlka servírované se sépiovými tagliately, dušeným pórkem a omáčkou Chablis Kč 570,-
Kachní prsa na červeném zelí podávané s bramborovou rolkou a Balsamico–medovou omáčkou Kč 570,-
Pečené jehněčí kolínko s bylinkovou omáčkou servírované s mladými brambůrky Kč 570,-
Jelení svíčková s grilovanou polentou, restovanými houbami a fazolkami, silný zvěřinový sosík jemné chuti po čokoládě Kč 780,-
Grilovaná zelenina s pečenými bramborovými lupínky Kč 420,-
Pomerančový tvarohový dort s karamelovým krémem a pomerančovou omáčkou Kč 240,-

Výběr z vinného lístku: Laurent Perrier Champagne brut Kč 2100,-
Ryzlink Rýnský, pozdní sběr (vinařství Robek) 2002 Kč 850,-
Chardonnay 2002 – Penfolds Koonunga Hill Kč 990,-
Couvent des Jacobins, Chardonnay, Louis Jadot 2000 Kč 1450,- Langhe bianco 2001 Kč 2200,-
Zweigeltrebe, kabinet, Tanzberg Mikulov 2002 Kč 885,-
Brouilly 2001 – Maison des Bulliats Kč 1150,-
Banditella, DOC Rosso di Montalcino 2000 Kč 1650,-
Chatauneuf du Pape 2000 La Tiare du Pape Kč 1720,-
Rioja: Faustino I. Grand Reserva 1994-95 Kč 2150,-
Margaux : Chateau Lascombes 2eme Grand Cru Classé Kč 6850,-

  • Našli jste v článku chybu?