Menu Zavřít

Večeře s Rudolfem II.

27. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Proces přeměny surovin v ušlechtilý gastronomický výtvor se naplnil beze zbytku

Rád občas zajdu do těch úzkých, na první pohled ničím zajímavých uliček mezi Kampu a Mikulandskou, až k Újezdu, kam turista často nezavítá. Ku své škodě, neboť i tenhle kout města má své zvláštní kouzlo. Kouzlo detailu. Nedávno jsem padl na zajímavý poutač, který se objevil na stěně nově opraveného domu. Umístěn na ručně kované zdobné žerdi přes roh domu vysoko nad hlavami kolemjdoucích visí zajímavý, umně vypracovaný štít. Preciznost provedení mne zaujala natolik, že jsem došel až pod něj, abych zjistil, co vlastně inzeruje. Tak jsem objevil restauraci Alchymist a do paměti si zapsal touhu ji navštívit.
Teď tedy stojím před vchodem – stejně nenápadným jako oslovujícím. Dřevěné „okenice“ dveří jsou neokázale, avšak působivě vymalovány. Vyobrazením dominuje opakovaný portrét Rudolfa II. a napovídá tak dobu, do které je podnik vročen. A vskutku, se vstupem jako bych se ocitl v zámeckých komnatách toho marnivého Habsburka, který by byl býval dal světy vynálezci elixíru života.
Tato raně barokní oáza je tvořena šesti místnostmi, každou jinak zaklenutou. Hned za vchodem, nad jednoduchým barem tvoří malba stropu jakýsi průhled na nebesa mřížovím pergoly, obrazy dalších představují původní ornamenty, jimž je přisuzován magický vliv, jinde je možné ze šarlatových pohovek popatřit na noční hvězdnou oblohu. I mobiliář je přísně historický. Ovšem jen do jisté míry. Zřejmě u vědomí toho, aby se historizující atmosféra v neuměřeném množství nestala poněkud jednotvárnou, dovolil si majitel sem tam nějaký „úlet“. Tak se třeba v jedné místnosti vedle sebe objeví slohová křesla oděná do brokátu a stejný nábytek opatřený „panteří kůží“. Krom klasických stolů na bohatě vyřezávaných nohách jsou tu k vidění i prosté skleněné desky podpírané torzy antických sloupů.
Byv usazen v hlavním sále, probírám se nabídkou. Je skrovná co do rozsahu, ale velezajímavá obsahem. Usnáším se na následujícím programu: bude to rukolový salát se sušenými rajčaty, černými olivami, parmezánem a salámem Felino, za tím „půjde“ pečený telecí hřbet s bramborovo-lanýžovým purée a a omáčkou z kachních jater „Foi Gras“. Zavírat hodlám citronovým sorbetem „forsážovaným“ vodkou.
Předkrm je esencí těch nejjednodušších chutí, které ovšem dohromady dokážou složit všechnu krásu mediteránní kuchyně. Ono to již napohled připomíná jižní krajinu, pestrá paleta svěžích barev akcentuje touhu po požití. Důrazná hořkost zubatých listů salátu, pikant sušených srpků rajčat, hladivý důraz parmezánu a olej – ten nejlepší možný olivový olej, vše složeno do „pugétu“ chutí se vedle sebe rovná bez favorita. A ještě podmanivě drzá panovačnost černých oliv… a salám. Zvláštní, prý dochucovaný vínem. Soubor nesložitých prvků, v kolektivu ovšem sehravších působivý a kouzelný spektákl. Podnik se zaplnil a perzonál má napilno. Nicméně dívky jsou přesné, profesionální a – přes všechen ruch usměvavé. Registrují všechny hosty, pozorně debarasují a svůj talíř mám na stole včas. I zde je brán zřetel na pohledovou složku. Zlatavě šedý kopeček kaše je zvenčí obložen plátky růžovoučkého, napohled křehkého masa. Finále obstarává jezírko omáčky barvy temného jantaru, z jehož „hlubin“ vyvěrá lákavá, nenápadná, přesto však laskominy budící vůně. A v ústech? Přebohatý koncert nejrůznějších chuťových variant. Tajuplný lanýž dokáže zvednout i „banální“ projev brambor do výše takřka stratosférické. To také učinil a připravil tak nástup mlaďounké, jemné a ryzí chuti telecího, které, přesně upravené na „lehčí medium“ a doplněné o mazlivě nasládlý valér omáčky, zazvonilo o patro ryzím tónem. Každé sousto bylo jiné a každé vybalancované jakoby na citlivých vážkách vpravdě alchymistických.
V pološeru a tlumeném šumu hovorů se bílé blůzky servírek, stále vytíženějších přáními hostí, míhají rychleji a rychleji. Někdy, domnívajíce se, že se nikdo nedívá, braly dokonce úseky mimo dohled klusem (já jsem se díval vždy). Proto i dezert přede mnou přistál bez významnější prodlevy. A nesl se zcela v duchu krmí předchozích. Se vzácnou péčí byl vykonstruován do výrazu až filigránsky jemného. Citron si sice po celou dobu doznívání držel hlavní part, nicméně tu a tam dal zaznít malému sólíčku ušlechtilé noty čistého alkoholu. Ale jen velmi, velmi decentně, musel jsem pátrat, abych jej objevil.
Znamenitou kávu jsem si dal k účtu. Ten ukázal sumu 1970 korun českých. To není málo. Ovšem v oslovující atmosféře kouzelného prostředí z časů jedné z nejsvětlejších kapitol pražských a zcela v naplnění alchymistického procesu, totiž přeměny surovin v ušlechtilý výtvor, v tomto případě gastronomický, je její výše bez dalšího opodstatněná. Tím spíše, že zde dojde naplnění i další z pouček dávných mágů: celý proces přeměny probíhá nerozpojitelně ve dvou rovinách – hmotné i duchovní!

Restaurace Club Alchymist
Hellichova 4, 110 00 Praha 1
Tel.: +420 257 312 518, e-mail: info@alchymist.cz
www.alchymist.cz

  • Otevírací doba: Po –Ne 10:00 – 24:00
  • Počet míst: restaurace 50
  • Kuchyně: italská
  • Platební karty: všechny běžné
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, italština, němčina
  • Původ nabízených vín: Česká republika, Francie, Itálie

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 10 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 19 bodů z 20

Celkem: 59 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Vlažný ovčí sýr „Caprini“ s černými lanýži, polníčkem a sirupem z portského vína Kč 245,-
Orecchiette s jehněčím ragú a zeleným chřestem Kč 265,-
Pečený filet z mořského vlka na purée z řapíkatého celeru s růžovým zázvorem a hnědým máslem Kč 425,-
Grilované tygří krevety se šafránovým rizotem a zelenými „Fava“ fazolemi Kč 545,-
Terina z bílé a hořké čokolády s horkými malinami Kč 155,-

CIF24

Výběr z vinného lístku:
Prosecco di Valdobbiadene Brut Kč 1050,-
Krug grande Cuvée Kč 6650,-
Ryzlink rýnský, pozdní sběr Habánské sklepy, Bzenecká oblast Kč 600,-
Vermentino La Cala D.O.C. Sella e Mosca, Sardegna Kč 900,-
Sancere Selection Premiere Domaine Guy Saget, Val de Loire Kč 1200,-
Cites de Provence Rosé Pere Anselme / L.C. Brotte, Provence Kč 900,-
Cabernet Sauvignon, barrique Baloun, Velké Pavlovice Kč 650,-
Chianti Classico Gallo Nero D.O.C. Borgo Scopeto Kč 1230,-
Lamoro I.G.T. Supertuscan Lamole di Lamole Kč 1960,-
Langhe Rosso D.O.C. Monsordo Fratelli Cereto, Piemonte Kč 2420,-
Chateau Dauzac Margaux A.O.C. Grand Cru Classe, Bordeaux Kč 2990,-
Chateau Dauzac Margaux A.O.C. Grand Cru Classe, Bordeaux Kč 2990,-

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).