Menu Zavřít

Věda a technika

16. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Novinky z vědy a techniky

Biopaliva
Proježděná kukuřice Vědecký výbor Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) minulý týden doporučil pozastavit plán na dosažení desetiprocentního podílu biopaliv v pohonných hmotách do roku 2020 a vyzval k vypracování souhrnné studie o rizikách a přínosech biopaliv. Komisař pro životní prostředí Stavros Dimas však záhy poté zprávu EEA bagatelizoval a prohlásil, že cíl EU má nadále jeho podporu.
Vědecký výbor složený z dvaceti nezávislých vědců z patnáctky zemí EU vyjádřil znepokojení nad nežádoucími dopady šíření biopaliv, vyráběných zejména ze zemědělských plodin. Ve zprávě zpochybnil význam biopaliv první generace (z plodin) pro úspory fosilních paliv a snižování emisí skleníkových plynů a naznačil, že biomasa by se spíš měla využívat k topení a výrobě elektřiny než k pohonu aut. Unie nebude mít bez dalšího narušení životního prostředí dostatek orné půdy, aby desetiprocentní cíl mohla splnit, uvedla EEA.

Mirek Topolánek Reformy v éteru „Základní výzkum u nás trpí tím, že hodnocení je až úsměvné. Snížili jsme počet impaktů o 300 a málem se strhla revoluce; jenže často byly mezi impaktovanými publikacemi i resortní věstníky - já tomu říkám vědecké Ohníčky - a některé populární měsíčníky. A země, jež chtějí vyhodnocovat základní výzkum na principu patentů a impaktů, počet časopisů redukují na špičkové a uznávané tituly, aby byla evaluace možná,“ řekl premiér Mirek Topolánek v půlhodinovém rozhovoru pro Český rozhlas Leonardo. Hovořil rovněž o vzniku Technologické agentury, centrech excelence, „penězovodech“, o vládní reformě vědy a výzkumu se šestnácti legislativními změnami, o změnách v terciárním školství, ale také třeba o náhodném vzniku viagry.

Nálepka:
K poslechu: http://www.rozhlas.cz/leonardo/veda/

IBM
Pádivá paměť Prototyp nového druhu paměti, jež by měla být rychlá i levná, otestovali technici IBM. Do sedmi let by prý mohla být na trhu a nahradit pevné disky, takže už si představte svůj budoucí iPod napěchovanými terabyty písní… Takzvaná racetrack memory prý spojuje rychlost operační paměti (RAM) s kapacitou hard-disků. Využívá magnetický zápis do polí tvořených malými oblouky z nanodrátku ve tvaru U. Pás magnetického záznamu se rychle posouvá „po trati“ pomocí elektrických pulzů. Čtecí hlava se nehýbe, data k ní sama pádí. V laboratořích IBM hodlají spojit mnoho tratí do bloků a vytvořit čipy s terabyty dat.

WT100

US Army
Vzpoura robotů! S halasnými fanfárami dovezla americká armáda do Iráku trojici bitevních robotů SWORD, jenže po pár měsících je v tichosti stáhla. Dálkově ovládané stroje nevypálily ani ránu. Proč? Magazín Popular Mechanics vyzpovídal velitele pozemních operací Kevina Faheyho, který kromě vágních vyjádření přiznal, že se „zbraň začala pohybovat v nesprávném směru, aniž by měla“. Nikdo prý nebyl ohrožen ani zraněn. Ale odezva na neadekvátní chování opásovaných robotů byla pochopitelně bryskní; stačí si vzpomenout na film RoboCop, kdy se modely podobně „zvencly“. Fahey uvedl: „Jakmile se stane něco takhle špatného, může trvat deset dvacet let, než se odhodláme k dalšímu pokusu.“

FOTO (a popisek)
České mumie. V letošním roce slaví Egyptologický ústav Filozofické fakulty UK 50. výročí založení, s čímž se pojí řada akcí. Dne 7. dubna zahájil prezident Václav Klaus výstavu přímo v Egyptském muzeu v Káhiře, čeští návštěvníci mají příležitost nahlédnout do historie v rámci expozice Odkrývání starého Egypta, jež je k vidění od 18. do 27. dubna v Lichtenštejnském paláci. „Kromě více než stovky předmětů z Národního muzea budou zveřejněny i unikátní fotografie, především z loňského objevu hrobky kněze Neferinpua,“ řekl fotograf Martin Frouz. Loni v listopadu přinesl týdeník EURO jako první v ČR exkluzivní reportáž z otvírání tohoto sarkofágu z doby 2400 let před Kristem (na snímku).

  • Našli jste v článku chybu?