Menu Zavřít

Vědci varují před drastickým ochlazením Atlantiku. „Zamrzne“ i Evropa?

7. 3. 2017
Autor: archiv

Severní Atlantik se může do konce tohoto století výrazně ochladit. Britští a francouzští vědci varují, že tento pokles teplot bude mít značný vliv na Evropu.

Teplota Labradorského moře, části Atlantického oceánu mezi Kanadou a Grónskem, může v následujících desetiletích výrazně klesnout. To by mohlo vyvolat bezprecedentní změny klimatu, uvedl server Climate News Network.

Po tisíce roků pro severozápadní Evropu platilo, že klima bylo až o pět stupňů teplejší, než v regionech jinde na stejné zeměpisné šířce. Současné klima by se ale mohlo rychle změnit. Klimatologové, kteří zkoumali možnosti klimatických změn v okolí Atlantického oceánu, dospěli k 50procentní pravděpodobnosti, že se Severní Atlantik rychle ochladí. To znamená, že k prudké změně může dojít během deseti let nejpozději do roku 2100.


Zavládne v Evropě doba ledová?

Proti proudu: bulharský astronom předvídá dobu ledovou  ilustrační foto


Scénář výrazného ochlazení zveřejnili vědci z francouzského ústavu Environnements et Paléoenvironnements Océaniques et Continentaux laboratory na Univerzitě Bordeaux s kolegy z britské University of Southampton.

Klimatologové analyzovali 40 různých modelů, které zkoumá Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC). Nejvyšší pravděpodobnost získali právě pro prudké ochlazení severního Atlantiku. Zjištění britsko-francouzského týmu je v protikladu dosavadních zjištění a doporučení.

Předchozí modely počítaly s tím, že se změnou klimatu bude docházet ke změnám cirkulace v Atlantiku. Jev známý jako Golfský proud, který přivádí teplejší vodu od Floridy k evropským břehům, se měl oteplováním planety měnit, ale jen postupně. Zatím platilo, že průměrné lednové teploty jsou na pobřeží Norska až o třicet stupňů vyšší, než v Kanadě na stejné zeměpisné šířce.

Scénář z roku 2013 předpovídal, že zpomalování cirkulace vody bude probíhat postupně po delší časový úsek. Ochlazení severního Atlantiku tak bylo spíše nepravděpodobné, napsal Climate News Network.

Oceánografové se nyní zaměřili na kritické místo Labradorského moře. „V případě, že se voda v severním Atlantiku v následujících letech rychle ochladí, bude muset vzít tento fenomén v úvahu klimatická politika v dotčených regionech,“ varovali vědci.

Změna teploty Labradorského moře o dva až tři stupně Celsia může způsobit do deseti let dramatické změny na pobřeží severního Atlantického oceánu.

MMF24

Projekce se samozřejmě ještě mohou změnit. Vědecký tým doporučil, aby byly modely testovány na základě reálných dat z projektu OSNAP, který měří teplotu vody v různých hloubkách severního Atlantiku. Pokud by byly zaznamenány výrazné poklesy teplot, budou se muset dotčené státy připravit na rychlé ochlazení.

O klimatu dále čtěte:

Oslavujte CO2. Zakladatel Greenpeace kritizuje zelené radikály

Česko by mělo do roku 2030 zdesetinásobit sumu na ochranu klimatu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).