Menu Zavřít

Vedení ČEZ bude bez odměn. Dividenda stejná jako loni

3. 6. 2016
Autor: Rasch Jan/Euro

Členové představenstva a dozorčí rady ČEZ nedostanou stejně jako loni odměny ze zisku. Rozhodla o tom dnešní valná hromada společnosti. Zároveň schválila i to, že energetický gigant vyplatí svým akcionářům stejnou dividendu jako v minulých třech letech 40 korun za akcii před zdaněním.

Celkem firma na dividendách z loňského zisku vyplatí zhruba 21 a půl miliardy korun. Z toho získá Český stát jako většinový akcionář asi 15 miliard.

Tantiémy loni nebyly členům vedení firmy vyplaceny poprvé od roku 2001, kdy ČEZ začal vyplácet dividendy akcionářům. Od roku 2010 přitom bylo každoročně mezi představenstvo a dozorčí radu rozděleno 25 a půl milionu korun. Letos navrhlo představenstvo vyplatit 23 milionů, avšak návrh byl zamítnut.

Nové zdroje pro tuzemské jádro?

Valná hromada, která začala již v 10 hodin dopoledne, stále pokračuje. Na programu má dále mimo jiné i vyčlenění projektů přípravy a výstavby nových jaderných zdrojů v obou českých jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín do samostatných dceřiných společností. Mezi další body pak patří případné změny v dozorčí radě.

Jejími novými členy by se měli stát Šárka Vinklerová, Vladimír Kohout, František Vágner a náměstek ministerstva financí Ondřej Landa. Akcionáři naopak již schválili účetní závěrku ČEZ za rok 2015.

ČEZ je největší česká energetická firma. Čistý zisk skupiny loni meziročně klesl o osm procent na 20,5 miliardy korun. Tržby vzrostly o čtyři procenta na 210,2 miliardy Kč. Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy, z něhož se kalkuluje dividenda, loni činil 27,7 miliardy korun, meziročně o šest procent méně.


Čtěte si více o zisku a odměnách v energetické firmě ČEZ

ebf - tip - debata

Šéfové ČEZ bez odměn? Babiš je nechce vyplatit

Čistý zisk ČEZ stoupl na téměř deset miliard

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).