Menu Zavřít

Vedení ČSSD odsouhlasilo konec jednání s ANO. Může se ale obnovit, připustil Zimola

6. 4. 2018
Autor: čtk

Předsednictvo ČSSD potvrdilo konec vyjednávání o vládě s hnutím ANO a souhlasí s tím, jak vedli vyjednávání předseda ČSSD Jan Hamáček s prvním místopředsedou Jiřím Zimolou. Ten před jednáním užšího vedení strany novinářům řekl, že v sobotu s návrhem na ukončení jednání předstoupí i před delegáty sjezdu v Hradci Králové.

Zimola také uvedl, že sociální demokraté nemají zapotřebí být fíkovým listem vlády Andreje Babiše (ANO), pokud ale nynější premiér v demisi změní postoj, dveře k dalším jednáním se dají znovu otevřít. ČSSD podle něj chce být rovnocenným partnerem v případné koalici. Stěžoval si mimo jiné na mediální Babišovy výpady směrem k sociálním demokratům.

Hamáček se Zimolou širšímu vedení strany představili, jak jednání s ANO v posledních týdnech postupovala. „Předsednictvo pak jednomyslně všemi hlasy přítomných schválilo náš postup ve vyjednávání o případné koalici a také ukončilo jednání s hnutím ANO o vytvoření případné koalice,“ uvedl Zimola. O závěru plánuje v sobotu informovat sjezd ČSSD v Hradci Králové, očekává, že delegáti věc vezmou na vědomí.

ANO podle Zimoly zvolilo cestu, kdy odmítlo stabilní vládu, která by hlasovala pro lidi a Českou republiku. „Není to ČSSD, kdo je za to odpovědný, je to hnutí ANO s ohledem na podmínky, které si kladlo a které nebylo ochotno jakkoli měnit,“ uvedl. Odmítl výroky šéfa ANO Andreje Babiše, že ČSSD šlo při jednáních pouze o místo ministra vnitra pro Hamáčka. „Je to jen marketingový tah, který zastírá podstatu věci, kterou je trestní stíhání nejvyššího člena české vlády,“ prohlásil.


Čtěte komentář Pavla Párala: Když dva nedělají totéž

 Páral


ČSSD ve čtvrtek odstoupila od jednání kvůli tomu, že ANO nepřistoupilo na žádnou z variant rozdělení společné vlády, která by vyloučila trestně stíhaného předsedu ANO Babiše v roli premiéra. Babiš čelí stíhání kvůli údajnému dotačnímu podvodu v případu Čapího hnízda. V posledních týdnech podle informací ČTK čelili lídři ČSSD tlaku od straníků, kterým vadila Babišova vyjádření v médiích v průběhu jednání a neochota ANO k personálním ústupkům.

MMF24

S řešením nyní musí podle Zimoly přijít Babiš. Zimola předpokládá, že prezident Miloš Zeman se bude chtít nechat od Babiše informovat, proč vyjednávání nedopadlo úspěšně. „My jsme připraveni ho informovat, proč jsme nemohli přijmout podmínky, které nám ANO dávalo. Nebylo to o personáliích, Janu Hamáčkovi, ministerstvu vnitra, ale o celém komplexu urážek, kterými pan Babiš opakovaně častoval sociální demokracii a kde z ní opakovaně činil nikoliv koaličního partnera, ale přívažek ke svému většinovému vládnutí,“ řekl Zimola.

Dále čtěte:

Sobotka končí ve vysoké politice. V dubnu rezignuje na mandát poslance

Komentář: Ejdž ár Andrej

Vláda s ČSSD nebude. ANO odmítlo varianty bez Babiše


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).