Menu Zavřít

VEDLEJŠÍ ÚČINKY

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Nad Vladimírem Železným se stahují mraky, napsaly v pátek Lidové noviny. Je třeba dodat, že se také mnohé vyjasňuje. Padl například mýtus o tom, že je Železný jen chudý intelektuál, na němž už si nikdo nic nevezme. Ředitel televize Nova minulý týden přiznal, že svůj obrovský majetek má stále pod kontrolou. Bude mu však dva měsíce trvat, než nemovitosti, obrazy a podíly ve firmách promění v hotovost. To je dobrá zpráva pro Železného bývalé americké partnery, kteří se domáhají více než miliardy korun přiřčené jim nedávno rozsudkem mezinárodní arbitráže.

Za své vzala i obava, že si na mrtvého brouka zahraje česká justice. Obvodní soud pro Prahu 1 vcelku nevídaně rychle rozhodl, že Vladimír Železný svým majetkem nesmí disponovat. Někde v tomto bodě se však zase začíná smrákat. České soudy totiž dosud řeší ještě jeden klíčový spor. Ten, jehož výsledek v druhé instanci Železný loni oslavoval ohňostrojem. Snažil se tím vzbudit dojem, že definitivně vyhrál, ale to není pravda. Vrchní soud tehdy rozhodl, že společnost CET 21, která drží licenci pro vysílání televize Nova, nebyla nijak vázána k exkluzivní spolupráci se servisní firmou ČNTS. Tu ovládají američtí investoři a jejím prostřednictvím odčerpávali valnou část zisků TV Nova. Ale proti tomu se Američané odvolali k Nejvyššímu soudu. Takže teprve uvidíme, kdo se bude smát naposledy.

Tvrdí–li dnes Železný, že mu na základě rozsudku Vrchního soudu Američané dluží zhruba dvě a půl miliardy korun, je to také jen mediální trik. Konečné slovo teprve padne. V rozsudku Vrchního soudu se navíc nic neříká o tom, že by smlouva o spolupráci mezi CET 21 a ČNTS byla neplatná od samého počátku. Stejnou fintu použil Železný i při výkladu nálezu mezinárodní arbitráže. O ní také prohlašoval, že smlouvu zrušila od samého počátku. V jejím textu se však praví jen to, že Vladimír Železný smlouvu porušil. Nic o rušení dohody od samého počátku tam není.

Bude to ještě chvilku trvat, než zjistíme, zda Železný skutečně dohrál. Není to tak dlouho, co prohlásil, že hledá pro svou televizi strategického investora. Možná chce zhruba dvouměsíční lhůtu, kterou si vymínil na zaplacení, využít právě k nalezení bohatého strýčka. Kdo by se ale s chlápkem, který tak rád porušuje obchodní smlouvy, dával do holportu? A zrovna teď, když je na vzestupu nová politická elita, která má Železného plné zuby! To by mohl být jen někdo, komu na penězích moc nezáleží. Existuje někdo takový?

Hodně o dalším osudu Vladimíra Železného napoví i další mezinárodní arbitráž. Americký miliardář Ronald Lauder se na České republice domáhá šestnácti miliard odškodného za to, že české úřady nedokázaly ochránit jeho investici do TV Nova. Když Lauder ostrouhá, má Železný ještě šanci své impérium udržet. Alespoň do voleb, než se změní obsazení Poslanecké sněmovny a následně i Rady pro rozhlas a televizi. Státního orgánu, který dohlíží na regulérnost televizního trhu a má právo licenci odejmout.

Čím dál častěji se ozývají hlasy, že Železný má tento orgán „na háku . Pověstná je například názorová vstřícnost, kterou k Železnému chová místopředseda rady a člen ODS Petr Štěpánek. Otevřeně na to v uplynulých dnech upozornil radní Arnošt Wagner (mimochodem manžel Elišky Wagnerové, předsedkyně Nejvyššího soudu, jenž by měl brzy rozhodovat v již zmíněném klíčovém sporu o TV Nova). A tak se možná rada nakonec ocitne pod stejným politickým tlakem, jakému v lednu čelila Rada České televize. Také to by mohlo znamenat Železného konec.

EBF24

Otřesné je, do jak velké míry závisí budoucnost Vladimíra Železného na politické atmosféře, nikoli na liteře zákona. S tím však musel televizní ředitel počítat. Vždyť jeho dosavadní podnikatelské úspěchy stály do velké míry právě na podpoře spřátelených politických kruhů. Teď to zkrátka bude naopak.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).