Menu Zavřít

VELICE TOUŽÍ PO HLASU ZE ZÁMOŘÍ

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Deutsche Telekom

Bonn (Bloomberg) – Za třicet miliard dolarů si chce Deutsche Telekom pořídit amerického mobilního operátora VoiceStream Wireless, který by mu otevřel cestu na bezdrátový telekomunikační trh v USA. Akcie německého telekomunikačního podniku však na zprávu reagovaly mírným poklesem, protože analytici tvrdí, že v touze po americké akvizici je Deutsche Telekom ochoten VoiceStream přeplatit. Papíry amerického operátora, který provozuje mobilní síť na evropském standardu GSM, posílily o třináct procent.

Deutsche Telekom, největší evropský telekomunikační podnik, v němž drží majoritu německá vláda, se v poslední době pokusil o expanzi mimo Německo několikrát, avšak vždy neúspěšně. Jednání selhala ve Francii (aliance s France Télécom), v Itálii (koupě Telecom Italia) i ve Spojených státech (koupě Qwest Communications a Global Crossing). Šéfmanažer Deutsche Telekomu Ron Sommer sice velmi stojí o novou akvizici, ale překážkou v jejím uskutečnění je především státní podíl v jeho podniku.

EBF24

Telekom loni úspěšně odkoupil britského mobilního operátora One–2–One a na emisi akcií a dluhopisů vydělal 96 miliard dolarů, které mají sloužit právě pro nákupy v USA, na největším telekomunikačním trhu na světě. VoiceStream by byl pro Němce skvělým nákupem, protože svou síť provozuje po celých Spojených státech. „Spojení těchto firem by bylo výborné. VoiceStream je pro evropské operátory ideální vstupní branou na americký mobilní trh, řekl agentuře Bloomberg analytik Kevin Roe z ABN Amro.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).