Menu Zavřít

VELKÁ DOMŮ?

7. 1. 2002
Autor: Euro.cz

Šetří se, zda 1. IN nemohla prodat firmu výhodněji

Komise pro cenné papíry zřejmě ještě tento měsíc zahájí správní řízení kvůli podezřelému prodeji šedesáti pěti procent akcií známého východočeského výrobce elektrospotřebičů ETA Hlinsko. Z nekalé transakce mají být obviněny První investiční společnost (1. IN) a obchodník s cennými papíry, firma QUORUM. „Výsledky dosavadního šetření jsme dali oběma firmám k posouzení a o zahájení případného řízení rozhodneme, až se seznámíme s jejich námitkami,“ řekla týdeníku EURO mluvčí komise Radka Procházková. Podle jejích slov by se tak mohlo stát už v polovině ledna.

Podivný prodej. Co se komisi na prodeji akcií nelíbí? Společnost QUORUM, která měla prodej 65procentního podílu 1. IN na starosti, sice výběrové řízení vyhlásila, v něm však údajně prodala akcie liberecké firmě Plastkov po stu korunách za kus (celkem utržila 57 milionů korun), tedy za cenu nižší, než kolik činila jejich hodnota na veřejném trhu. Navíc se prý soutěže účastnili další zájemci, kteří nabízeli firmě QUORUM čtyřnásobně vyšší částky. Například konsorcium mezinárodních firem, jejichž představitelem je zlínská akciová společnost Graddo, poukazuje na svou nabídku 420 korun za akcii, včetně složení nevratné kauce deseti procent. Vyšší cenu, 176 korun za akcii, údajně nabídla i investiční firma Expandia. Podle komise tak mohly být poškozeny zájmy podílníků 1. IN, kteří by měli z prodeje menší zisk. Jak 1. IN, tak zprostředkovatelská firma QUORUM se tím mohly podle komise dopustit porušení pravidel o odborné péči.

MMF24

Nevinná oběť. První investiční společnost obvinění odmítá. Podle svého mluvčího Tomáše Kopřivy byla v závěrečné fázi prodeje cena nabídnutá Plastkovem nejvýhodnější. „V rámci zmíněné transakce došlo k vypořádání, peníze už jsou na účtech a z našeho hlediska je všechno v pořádku,“ řekl minulou středu týdeníku EURO Kopřiva. Poté popsal, že vše se odehrálo následujícím způsobem: v první fázi výběrového řízení skutečně někteří investoři podali vyšší nabídky, ale zase je stáhli. „Udělali si hloubkovou kontrolu firmy ETA a zjistili, že investice není tak lukrativní, jak se původně zdálo,“ vysvětlil Tomáš Kopřiva. Jenže obchod se nelíbí nejen Komisi pro cenné papíry, ale také menšinovým akcionářům společnosti ETA, stejně jako minoritním vlastníkům 1. IN. Obě jejich sdružení podala komisi stížnosti s cílem revize a prošetření převodu majoritního balíku akcií. Plastkov se zase musí obávat Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS), který začal fúzi s ETA zkoumat. Z oznámení úřadu v obchodním věstníku vyplývá, že bude posuzovat takzvané konglomerátní spojení, tedy fúzi dvou výrobců v rozdílných oborech. „Správní řízení není dosud ukončeno,“ řekl bez dalších podrobností ředitel odboru tisku a informací ÚOHS Kristián Chalupa.

Ztrátové luxy. ETA je podnik se slavnou značkou, ale méně honosnými hospodářskými výsledky. V minulých třech letech skončila se ztrátami mezi devíti až 112 miliony korun, při zhruba dvoumiliardových obratech. I za loňský rok podnik očekává ztrátu, která průběžně ke konci září činila 33 milionů korun. „Podnik musí bojovat s tvrdou asijskou konkurencí, která drtí řady evropských výrobců,“ říká Tomáš Kopřiva. „Také vysoký stoupající kurs koruny nám snížil výnosy.“ Tržby firmě klesly předloni o pět procent na 2,23 miliardy korun. Přesto nebyla firma s 880milionovým základním jměním a 1800 zaměstnanci před prodejem chudou popelkou. Ještě na konci loňského dubna před růstem kursu koruny vykázala tržby 726 milionů korun a hrubý zisk 16,7 milionu korun. Vývoz se na tržbách podniku podílel asi sedmdesáti procenty a největšími odběrateli byly Německo, Slovensko, Maďarsko, Francie a Británie. Jedním z možných zájemců o koupi ETA byla údajně italská společnost Candy, která podle dostupných informací s 1. IN o koupi ETA jednala. Candy již v hlineckém podniku vlastní prostřednictvím své dceřiné společnosti Zerowat deset procent akcií, které předloni koupila od Bank Austria. Dalším významným akcionářem podniku je otevřený podílový fond IKS globální s balíkem jedenácti procent. Celkem institucionální vlastníci drží přes devadesát procent akcií, zbytek mají individuální investoři.
Nový majitel majoritního podílu – společnost Plastkov – je mnohem menší podnik než ETA. Dosud firmu ETA zásobil plastovými výlisky pro vysavače, které vyráběl přímo v hlineckém areálu. Další plasty dodává také pro automobilový průmysl. Firmu se 300 zaměstnanci a ročními tržbami téměř půl miliardy korun vlastní třiatřicetiletý podnikatel Marek Rybář.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).