Menu Zavřít

Velká koalice nebude

3. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Mirek Topolánek nejen o předvolebních preferencích

PRAHA (mch) - EURO Business Breakfast s hlavním řečníkem Mirkem Topolánkem se uskutečnila minulý čtvrtek. Den poté, co Centrum pro výzkum veřejného mínění vydalo nejnovější poznatky o volebních preferencích, ze kterých vyplývá, že ODS utekla ČSSD o pět procentních bodů. A Strana zelených se šestiprocentní preferencí vyrovnala lidovcům. Mirek Topolánek si však nemyslí, že by vysoká voličská přízeň pro zelené odpovídala realitě. „Podle našich průzkumů pět procent nemají,“ uvedl, ale jak dodal, je možné, že tato vyvolaná expektace může nakonec zelené ve volbách „udělat“.
Předseda občanských demokratů si myslí, že spolupráce s takovými lidmi, jako je mluvčí protitemelínského sdružení Jihočeské matky Dana Kuchtová, která stojí v čele jihočeské kandidátky Strany zelených, nebo Petr Uhl, by byla složitá. Také případná povolební koalice ODS, KDU-ČSL a Strana zelených by prý byla „velký hybrid“. Ale pořád by to bylo lepší než koalice ČSSD a KSČM, řekl.
Soudí dále, že volební situace ještě nikdy nebyla tak polarizovaná jako nyní. Případnou velkou koalici ODS-ČSSD považuje za nemožnou a ODS s ní také nekoketuje. Poučením je pro ni „koalice 111“ mezi ČSSD a KSČM, která prý latentně trvá už řadu let, byť se otevřeně projevuje až v poslední době. Kdokoliv by vstoupil do koalice se sociální demokracií, stal by se podle Mirka Topolánka stejným rukojmím, jako jsou dnes lidovci nebo Unie svobody-DEU.
Pokud někdo uvažuje o velké koalici, myslí si šéf občanských demokratů, je to ČSSD. A to v zájmu toho, aby se udržela u moci. Voliči ODS by však prý vedení strany druhou velkou koalici neodpustili. Ta první byla unikátní, jednorázovou cestou jak udržet Miloše Zemana a ČSSD na uzdě. Dnes by uplatnění podobného modelu znamenalo zpomalení nezbytných reforem, vytvoření prostoru pro levý i pravý extremismus, zakopání korupčních kauz pod koberec a řadu dalších negativních dopadů.
Nastávající předvolební politické soupeření označil Topolánek za „pochod minovým polem mezi fekálními vozy“. ODS je prý přesvědčena, že ve volbách zvítězí, chce však působit na voliče silou argumentů. Na rozdíl od ČSSD, která se snaží agresivní rétorikou odpoutat pozornost od vlastních problémů. Podstatná část vystoupení Mirka Topolánka a jeho diskuse s byznysmeny se ale samozřejmě týkala volebního programu ODS. Obsáhlý záznam přinese příští číslo týdeníku EURO.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).