Menu Zavřít

Velká voda prověřila připravenost politických lídrů

13. 6. 2013
Autor: čtk

Běsnění evropských veletoků zaměstnávalo hlavně komentátory v nejvíce postižených zemích střední Evropy. Slovenský deník komentuje počínání politických špiček během řádění živlu. Nevyhýbá se přitom ani české scéně. Stejně jako Frankfurter Allgemeine Zeitung. Nepovedeného mediálního počínání ministra financí Miroslava Kalouska si všimli i v Německu.

SME: Smer povodně zvládl, opozice selhala

Záplavy ukázaly všechny variace způsobů, jimiž mohou politici takovou událost využít pro vlastní reklamu. Celkem slušně to zvládli čeští vládní politici, kteří se většinou necpali tam, kde nikomu nechyběli.

Premiér Fico a ministři obrany a vnitra Glváč a Kaliňák se sice snažili z velké vody marketingově vytřískat maximum, a překrýt tak svoje skandály, ale zůstali ještě v normě. Extrém naopak předvedla slovenská opozice, která povodeň jednoduše prospala.

Možnosti opozice přispět k ochraně proti povodním jsou malé, a čím méně politiků předstírá jakoukoli činnost na hrázích, tím více mohou pracovat ti, kteří jsou tam skutečně zapotřebí. Přiměřená politická vystoupení ve vypjatých chvílích však mají symbolickou hodnotu a opozice svou nečinností jen zdůraznila vlastní impotenci.

Druhým extrémem je maďarský premiér Orbán, který se snažil budit dojem, že vše řídí osobně. Jeho přesuny a výroky se v podřízených médiích staly hlavními událostmi dne. Nahrávka, jak vydává do mobilu pokyn, že se něco smí spustit jen na jeho rozkaz, se u našich sousedů zařadila mezi stálice politického folkloru. Spolu se záplavou fotek s premiérem unaveným, oblékajícím holínky, naslouchajícím podřízeným, zdravícím se s obyvateli či s chlapáckým nožíkem a kusem klobásy, kterou měl k obědu.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Velká vodka

Povodeň nezná státní hranice, což zjistili i naši sousedé v Česku. Povodeň si tam vzala 11 životů a způsobila podobné škody jako v Německu. Jen škody na vodohospodářských zařízeních, stejně jako škody v zemědělství, jdou do stovek milionů eur.

Co může v takovém případě dělat politika? Když čeští redaktoři večerních zpráv o víkendu zavolali ministru financí Miroslavu Kalouskovi, aby se jej zeptali na možné daňové úlevy pro oběti povodní, zvedl telefon zničený muž.

Kalousek zjevně měl snahu nějaké prohlášení vydat, musel však třikrát začít znovu, zajíkal se a dlouho mlčel, než redaktor příliš pozdě pokus o rozhovor ukončil. Evidentně zcela opilý ministr se brzy zařadil mezi ty, jimž celý internet vyjadřoval největší soucit.

Nejen půlku Česka, ale i Kalouskův dům poškodila povodeň. Ministr tvrdí, že tři noci nespal a pak si dal dvě sklenky, což jej zcela zmohlo. V zemi, která má k pití kladný vztah a v níž sám prezident Miloš Zeman při výstavě korunovačních klenotů sotva stál na nohou, vyvolala i Kalouskova opilost milosrdné reakce.

Koneckonců mezi „velkou vodou“ a „velkou vodkou“ je rozdíl jen jediného písmenka.

Poučení je jasné – tváří v tvář přírodní pohromě zbývá mocnému politikovi přijmout stejný osud jako jeho vlast: Zlít se.


Čtěte také:

Firmy kvůli záplavám odložily kampaně

ebf - tip - debata

Bendl: Součet povodňových škod v zemědělství je 3,3 miliardy

Bendl: Je třeba vyvlastňovat, odbahňovat


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).