Menu Zavřít

Velké čtvrteční zúčtování. OKD hrozí konkurz

24. 8. 2017
Autor: čtk

Schůze věřitelů může zcela zvrátit vývoj v Ostravsko-karvinských dolech (OKD). Pokud neprojde reorganizační plán, půjde firma do konkurzu.

Dnes bude schůze věřitelů rozhodovat o schválení reorganizačního plánu zkrachovalých OKD. Pokus o reorganizaci černouhelné těžební společnosti, v němž hraje hlavní roli státní firma Prisko, může kvůli aktuálnímu dění nabrat zcela jiný vývoj.

Prisko nabídlo OKD za převzetí zbývajících „živých“ šachet 80 milionů korun, ale zavázalo se i k pokrytí veškerých nákladů na útlum po ukončení těžby, odhadovaných na zhruba pět miliard korun, a to i v případě, kdy si na to z provozu nevydělá.

Americký investor, společnost Alcentra z bankovní skupiny BNY Mellon, podal konkurenční nabídku na odkup OKD v hodnotě 540 milionů. Ta ale nebyla akceptována - především proto, že k pokrytí nákladů na útlum sice podle Alcentry měly sloužit prostředky akumulované ve speciálním svěřenském fondu, avšak ten by byl naplňován z výnosů z provozní činnosti. Nést riziko, že by si doly na svůj útlum nevydělaly, Alcentra podle zdrojů týdeníku Euro zájem nemá. Počátkem června proto společnost podala u eurokomise stížnost na nedovolenou státní podporu (v podobě převzetí OKD Priskem). „Můžu potvrdit, že stížnost byla podána,“ sdělil týdeníku Euro právník Jiří Tomola z advokátní kanceláře Dentons.


Citibank chce ovládnout jednání schůze věřitelů. Čtěte více

 Těžební věže OKD


Jde přitom už o druhý podnět, první od miliardáře Pavla Krúpy už komise vyšetřuje. Jeho společnost Arca Capital Bohemia podala stížnost na nedovolenou státní podporu ve věci prodeje majetkového podílu státu ve společnosti OKD, který zahrnoval prodej bytového fondu firmy.

Čtvrteční schůze věřitelů bude pro vývoj v OKD klíčová. Pokud totiž věřitelé reorganizační plán neschválí, mohl by se změnit v konkurz. Alcentra sice v roli věřitele nefiguruje, neboť vlastníkem žádných uznaných pohledávek není, ale pravděpodobně se pokouší přesvědčit svojí nabídkou některé z věřitelů, aby hlasovali proti reorganizaci a preferovali konkurz. Věci může i v případě odhlasování reorganizace komplikovat svým výstupem též Evropská komise, kam byly adresovány zmiňované dvě stížnosti Krúpy a Alcentry, případně odvolání věřitelů k vrchnímu soudu. Na riziko možné nedovolené podpory státu upozorňuje interní materiál vlády, který má týdeník Euro k dispozici. Společnost Prisko se kvůli tomu dotázala Evropské komise, zda spojení s OKD Nástupnická podléhá schválení komise. Závěr zatím není znám.

Podle zjištění týdeníku Euro má společnost OKD nyní na účtech v hotovosti kolem dvou miliard korun díky velmi dobrým cenám uhlí v prvním čtvrtletí letošního roku. Firma z nich ovšem musí hradit náklady na odstupné pro odcházející pracovníky z dolu Paskov, náklady související s útlumem, ale také přípravu těžby v dolech, kde se nadále těží.

Alcentra rovněž hrozí možnou arbitráží, ačkoli nemá žádné pohledávky za OKD. Ale na trhu s obrovským diskontem skoupila pohledávky za NWR, jež vlastní 100 procent nyní zcela bezcenných akcií OKD.

Doly sice ručily za obligace NWR, ale insolvenční správce OKD tento závazek popřel.

Přečtěte si o současné kondici OKD:

ebf - tip - debata

OKD vydělala 2,28 miliardy. Na další provoz má hotovost, tvrdí správce

Čtěte více o sporu Alcentry s OKD:

Brusel vyhodnocuje stížnost firmy Alcentra na vyloučení z koupě OKD

Američané chtějí zastavit prodej OKD. Za firmu prý nabízejí půl miliardy

Američané: Vedení OKD a insolvenční správce obrali věřitele o půl miliardy

Trhliny v prodeji OKD: státní zástupce se zastal odmítnutých Američanů

Ředitelství OKD v Ostravě


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).