Menu Zavřít

VELKÉ PLÁNY

16. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Česká spořitelna

PRAHA (ČTK) – Jedenačtyřiceti milionů korun čistého zisku dosáhla vloni po dvou ztrátových letech Česká spořitelna (ČS). V roce 1999 přitom banka skončila se ztrátou 6,22 miliardy korun, stejně tak předchozí rok byl prodělečný. Zisk před zdaněním se vloni pohyboval kolem jedné miliardy korun.

Bilanční suma ČS meziročně vzrostla z původních 377,9 miliardy na 438,1 miliardy korun. Primární vklady stouply o třináct procent na úroveň 357,5 miliardy. Poskytnuté úvěry klientům se rovněž vloni zvýšily, a to ze zhruba stopětadvacetimiliardové hranice na hodnotu 134,9 miliardy korun.

V letošním roce by ČS chtěla dosáhnout zisku po zdanění 1,3 až 1,4 miliardy korun, v roce následujícím je cíl postaven ještě výš. Čistý zisk by se měl pohybovat kolem čtyř až pěti miliard korun podle mezinárodních účetních standardů.

EBF24

Na konci roku 1999 v ČS pracovalo bezmála šestnáct tisíc zaměstnanců. Banka do roku 2002 plánuje postupné snižování počtu zaměstnanců až na přibližně deset tisíc. Minulý týden rovněž Erste Bank, majoritní akcionář ČS, potvrdila, že od roku 2003 bude Česká spořitelna kompetenčním centrem pro prováděcí operace typu „back–office celé skupiny pro všechny zahraniční operace ve střední Evropě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).