Menu Zavřít

Velké stěhování v Gazpromu: firma chce přesunout stovky míst ze zahraničí do Ruska

14. 3. 2018
Autor: Profimedia.cz

Ruská plynárenská společnost Gazprom zruší stovky pracovních míst v zahraniční obchodní a vývozní divizi a tato místa přesune do Petrohradu. Přesun pracovních míst přichází v době, kdy se citelně zvyšuje napětí mezi Ruskem a Západem.

Rozhodnutí podle odráží širší trend mezi ruskými státními společnostmi, které se stahují ze Západu kvůli snahám prezidenta Vladimira Putina vracet kapitál zpět do vlasti, uvedla agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje.

Velké obchodní zastoupení má Gazprom v Británii. Vztahy mezi Moskvou a Londýnem se dostaly na nové dno, když premiérka Theresa Mayová obvinila Moskvu z pokusu o vraždu bývalého dvojitého ruského agenta. Zdroje ale tvrdí, že rozhodnutí o přesunu pracovních míst bylo přijato už na začátku letošního roku, dlouho předtím, než skandál kolem bývalého ruského špiona vypukl.

Gazprom sídlí v Petrohradu a dnes mimo jiné uvedl, že je zatím příliš brzy na komentář k přesunu zaměstnanců. Firma v únoru sdělila, že plánuje reorganizaci svých zahraničních obchodních a vývozních aktivit, neposkytla k tomu ale žádné další detaily.


Dopad kauzy Skripal: Británie vyhostí 23 ruských diplomatů

 Britská premiérka Theresa Mayová se vyslovila pro zachování práv občanů EU žijících v Británii i po vystoupení Británie z unie


Zahraniční obchodní a vývozní divize Gazpromu má kolem 2000 zaměstnanců. Zhruba 1000 je jich v Londýně. Další kanceláře má firma v Paříži, Houstonu, Singapuru a v několika městech v Německu. Ne všichni zaměstnanci jsou obchodníci, jsou tam rovněž odborníci na finance a logistiku.

Gazprom
Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem plynu do řady evropských zemí, včetně České republiky. Poptávku po zemním plynu v Evropě uspokojuje z více než jedné třetiny.

Podle jednoho ze zdrojů by se měl po reorganizaci počet zaměstnanců snížit o více než polovinu a stejný počet lidí by měl být přijat v Petrohradu, odkud budou řízeny obchodní aktivity. Zatím však neuvedl žádné bližší detaily o tom, kde a kolik míst se bude rušit.

ebf - tip - debata

Marketingová a obchodní divize Gazpromu naposledy zveřejnila výsledky za rok 2014, kdy její čistý zisk činil 613 milionů dolarů (12,6 miliardy korun). Od té doby výsledky samostatně nezveřejňuje.

Přečtěte si také:

Příliš mnoho nejistoty. CEFC odkládá nákup podílu v Rosněfti

Ruská bankovní ruleta. Kdy je soukromá banka státní a naopak?

Protiruské sankce ohrožují Nord Stream 2. Evropské firmy tlačí na Trumpa


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).