Menu Zavřít

Velkolepé oslavy

28. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Není jasné, zda si princ Edward na královském hřišti také zahraje

CIF24

Jedním z vrcholů letošních oslav 100. výročí založení hřiště v Mariánských Lázních bude červencová návštěva Jeho královské Výsosti prince Edwarda. Jeho prapradědeček král Edward VII. slavnostně otevřel hřiště v Mariánských Lázních 21. srpna 1905. Po přestřižení inaugurační pásky se král podepsal zlatým perem do pamětní knihy a zároveň se stal prvním zakládajícím členem klubu. Pamětníci tvrdí, že hřiště si oblíbili i američtí vojáci. Generál Patton údajně nemohl v roce 1945 najít své důstojníky, až ho napadlo zajít na hřiště a tady spatřil vojáky s golfovými holemi v rukou. Přitom mír byl ještě daleko a z okolních lesů se ozývala střelba. Od roku 2003 může klub díky rozhodnutím britské královny Alžběty II. používat titul Royal Golf Club Mariánské Lázně.
Princ Edward přijede do lázní 18. července, kdy bude uspořádán benefiční turnaj The Duke of Edinburgh Cup a slavnostním zakončením sportovního klání bude galavečeře připravená národním týmem českých kuchařů. Nad aktivní účastí prince visí otazník, protože se neví, zda golf vůbec hraje. Je jisté, že král Edward VII. navštívil Mariánské Lázně minimálně devětkrát, přesto golf nehrál.
Následujícího dne, 19. července, poobědvá princ Edward se sponzory turnaje ve Francouzské restauraci Obecního domu v Praze. Do České republiky však přicestuje také v roli předsedy Mezinárodní rady Ceny vévody z Edinburghu, proto se odpoledne na půdě britské ambasády setká s úspěšnými absolventy Programu Edie. Český Program pro mládež Edie je součástí mezinárodního programu Cena vévody z Edinburghu. Založil jej již v roce 1956 princ Philip, vévoda z Edinburghu, manžel britské královny Alžběty. Program se zaměřuje na rozvoj osobnosti dětí a mládeže od čtrnácti do 25 let, jež motivuje k aktivnímu využívání volného času, a působí tak jako vhodný nástroj prevence sociálně patologických jevů.
Součástí oslav v Mariánských Lázních je vydání knihy o klubu, která již opustila tiskárnu, a výroba filmu. Ten čeká na aktuální záběry prince Edwarda a k dispozici bude členům klubu 19. srpna na turnaji King´s Cup. V rámci oslav se na hřišti Royal Golf Clubu od 3. do 6. srpna odehraje vrchol amatérské sezony - Mezinárodní mistrovství ČR ve hře na rány.

  • Našli jste v článku chybu?