Menu Zavřít

Velkorysí akcionáři

2. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Aliatel

PRAHA (mtc) - Finanční restrukturalizaci společnosti Aliatel schválila ve čtvrtek 1. července její valná hromada. Akcionáři se dohodli na kapitalizaci dluhu ve výši 2,2 miliardy korun na základní kapitál, který se tak zvýší na 5,47 miliardy. Toto řešení předluženosti Aliatelu, o kterém jako o nejpravděpodobnějším scénáři informoval týdeník EURO již minulý týden, odvrací jinak velmi pravděpodobnou konkursní situaci. Dluhy ve výši 2,2 miliardy korun totiž Aliatel nebyl schopen splácen.
Nyní je tento alternativní operátor dle předsedy představenstva Josefa Havla „plně samofinancovatelnou společností s vyváženým cash-flow“. Spokojenost s rozhodnutím akcionářů pochopitelně vyjádřil i generální ředitel Aliatelu Bernhard Fanger: „Naše silná pozice vedoucího alternativního operátora, kterou jsme s našimi zaměstnanci vybudovali, se nyní bude zakládat i na finanční stabilitě.“
Zajímavá je však zejména druhá část oficiální tiskové zprávy Aliatelu k této valné hromadě: „Akcionáři dále projednali a podepsali smlouvy o pronájmu optických kabelů, které reagují na současný vývoj cen na trhu, což sníží fixní náklady společnosti.“ Akcionáři – distributoři elektrické energie – totiž pronajímají Aliatelu své optické sítě a citovaná věta zřejmě znamená, že dosud jim Aliatel platil více, než byla tržní cena. Úprava těchto smluv stejně jako kapitalizace pohledávek byla doporučena poradenskou firmou Pravda Capital.
Z informací týdeníku EURO je zřejmé, že cílem akcionářů je oddluženou společnost prodat, byť pro každého z nich tak bude investice do Aliatelu výrazně ztrátová.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).