Menu Zavřít

Velký chaos v malé zemi

23. 11. 2020
Autor: Euro.cz

„Člověk maká, někdy dře, něco se za ta léta – snad – naučil, lidé knížky čtou… A stále se omlazující, ale stále stejná parta státem dosazených bachařů v úřadech, v nakladatelstvích, v ‚kontrolních‘ orgánech, parta partajních darmošlapů, kteří za celý život nic pořádného neudělali a udělat neumějí, parta hlídacích psů, tahle parta se vybíjí v tom, že jakoukoli práci maří, ztěžuje, ‚oslazuje‘, aby ubila jednoho po druhém ty, kteří ji dělají,“ zaznamenal si do deníku uprostřed hluboké normalizace roku 1978 překladatel Jan Zábrana.

Jednatřicet let po pádu komunismu je parta „partajních darmošlapů“ spolehlivě pryč. Naši současnou partu si volíme ve svobodných volbách do Poslanecké sněmovny, Senátu, krajů i obcí, takže věrně odráží naše preference a strukturu naší společnosti.

Některé problémy správy státu ale přetrvávají. Zůstává obrovská byrokracie, o které své vědí například výrobci testů a zdravotního materiálu, o nichž v tomto čísle pojednává text Petry Jaroměřské. Kombinace lobbingu a špatně fungující státní správy způsobuje, že nakupujeme zdravotnický materiál v zahraničí, místo abychom podpořili kvalitní domácí výrobce.

Náš nacionalismus není zdravým sebevědomím národa, který chce rozvíjet nápady a aktivitu domácích firem, ale snůškou frází, strachem z neznámého, zhmotnělým pocitem ohrožení, kdy se bojíme, že v okolním světě bychom neobstáli. Lehko si lze domyslet, že kdyby zakázky na dodávku zdravotnického materiálu dostala nějaká česká firma, okamžitě by se zvedla vlna spekulací, že je to nějaká levota.

Díkybohu však není všechno špatně.

V mezinárodním srovnání si naše země stojí obstojně a pro mnoho lidí – ze Západu i Východu – jsme pořád státem, kde je kvalitní životní úroveň, korupce je snesitelná a existují tu realistické vyhlídky na kvalitně strávený život. Dobře to ilustruje příběh úspěchu ukrajinského imigranta Rostislava Petchenka, který do Česka přišel v šestnácti letech, vystudoval, začal podnikat a leccos se mu povedlo. Tak si to nepokazme.

Úspěšný týden!

EBF24

O autorovi| Jiří Zatloukal, zatloukal@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).