Menu Zavřít

Velmistr pyramidových her

3. 4. 2018
Autor: Euro.cz

Málokterý příběh vystihuje Rusko Jelcinovy éry jako podvodnická kariéra Sergeje Mavrodiho

Říká se, že o mrtvých se má hovořit jen v dobrém. V případě organizátora nejrozsáhlejší pyramidové hry, ve které přišlo o úspory až 15 milionů lidí, to však lze těžko dodržet. Sergej Pantělejevič Mavrodi (11. srpna 1955 - 26. března 2018) byl zkrátka podvodník a jeho příběh je smutným svědectvím o poměrech, jež panovaly v Rusku v 90. letech minulého století.

Sergej se narodil v Moskvě, jeho otec byl instalatérem a matka ekonomkou. Příroda jej obdařila fenomenální pamětí, ale také vrozenou srdeční vadou. Vystudoval na technické vysoké škole v oboru umělé inteligence, rád hrál šachy a poker. Ale už během studií si přivydělával pochybným způsobem - prodával nelegální kopie filmů a hudby. Kvůli tomu byl prvně v životě zatčen a ocitl se ve vězeňské cele; tehdy jen na deset dní.

Přišel rok 1989 a vedení Sovětského svazu v čele s Michailem Gorbačovem umožnilo lidem podnikat. Vychytralý Sergej Mavrodi vycítil příležitost a založil investiční společnost MMM. Tedy investiční…

V praxi se jednalo o podvodnou pyramidovou hru neboli Ponziho schéma, fungující na principu „vyber od lidí co nejvíc peněz a odcházející vyplať z peněz nových klientů“. Dokud je zájemců hodně a odchozích účastníků málo, tak tenhle trik vychází.

Na vrcholu slávy se Mavrodi ocitl v únoru roku 1994, kdy MMM vydala akcie. Lidé začali šílet, na slib rychlého zbohatnutí se nachytalo až 15 milionů Rusů. Jenže Mavrodi neplatil daně a skončil (podruhé) ve vězení. Dostal se z něj rafinovaně -v říjnu 1994 se nechal zvolit do parlamentu a díky imunitě mohl jít na svobodu. Politika se mu zřejmě zalíbila; o rok později založil Stranu národního kapitálu a oznámil kandidaturu na prezidenta. Volební komise ho však do voleb v roce 1996 nepustila.

Podvodné schéma se udrželo při životě nečekaně dlouho - až do září 1997, kdy nastal bankrot skupiny MMM. Dodnes není spočítáno, kolik peněz v této černé díře zmizelo. Odhady se pohybují v širokém rozmezí od jedné miliardy až do 80 miliard dolarů. Na Mavrodiho byl vydán zatykač, ale podařilo se mu skrývat se na utajených adresách v Moskvě.

Aby se v ilegalitě nenudil, začal rozjíždět podvodné investiční hry na internetu.

Údajně měl stát za „projektem“ Stock Generation, na který se v západní Evropě a Severní Americe nachytalo nejméně 275 tisíc lidí. Zatčen byl až v lednu 2003; měl u sebe falešný pas na jméno Jurij Zajcev, což mu u soudu přitížilo. Odsouzen byl na čtyři a půl roku, z kriminálu vyšel ven v květnu 2008. Ani ve vězení nelenil, napsal tam biografii s provokativním názvem Pokušení.

I když měl z ostudy kabát, Mavrodi svůj pochybný recept na investování ještě několikrát zopakoval. Nejprve to zkoušel v Rusku a dalších postsovětských republikách, později „nabízel rychlé zbohatnutí“ v různých asijských a afrických zemích. Dokonce šel s dobou - v prosinci loňského roku oznámil, že zakládá novou virtuální měnu mavro.

Další lidi však už tenhle švindlíř, vzhledem připomínající křížence mezi Viktorem Koženým a kanadským komikem Rickem Moranisem, okrást nestihl.

Jeho dramatický život ukončil před týdnem infarkt. #

EBF24

Dodnes není spočítáno, kolik peněz v černé díře zmizelo. Odhady se pohybují v širokém rozmezí od jedné miliardy až do 80 miliard dolarů.

O autorovi| David Tramba, tramba@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).