Menu Zavřít

VENDETA ZAČALA

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

K o m e r č n í     b a n k a

ČSSD posílila svůj vliv v Komerční bance. Dozorčí radu opustili lidé z okruhu Richarda Salzmanna a předsedy dozorčí rady Tomáše Procházky. Noví příchozí jsou nakloněni vládnoucí straně a překvapivě je mezi nimi i osoba zastupující zájmy konkurenční skupiny IPB a jejího vlastníka Nomury.

Už dosazení dvou členů Unie svobody Michala Frankla a Jana Stráského do dozorčí rady na valné hromadě 18. června, den před letošními parlamentními volbami, označil Miroslav Macek za lumpárnu. Unie svobody se do nové vlády nedostala a bylo jen otázkou času, kdy začnou sociální demokraté, a na základě opoziční smlouvy také ODS, z pozice síly tuto „lumpárnu řešit dosazením svých lidí do dozorčí rady banky.

Čistka proběhla minulý týden. Dozorčí radu muselo opustit pět lidí. Podle mís-topředsedy ODS Macka na obsazení postů ve státem kontrolovaných bankách čekají zástupy sociálních demokratů. „Mají na to právo, ale doufám, že se to nestane cestou bartolomějské noci, dodal.

Nicméně změny ve vedení banky nemůže ponechat bez povšimnutí ani ODS. Ostatně po podepsání opoziční smlouvy s ČSSD někteří její členové „off the record hovořili o připravované totální krevní mstě ODS vůči Unii svobody.

Ač to zástupci ministerstva financí vylučují, dá se očekávat, že se po změnách v dozorčí radě, kam byli dosazeni lidé blízcí sociální demokracii, a po zvolení nového vedení Fondu národního majetku politická čistka dotkne i některých členů představenstva a výkonného managementu banky. Pokud k těmto změnám dojde ve smyslu paktu mezi ODS a ČSSD, je reálné, že se noví členové představenstva a managementu budou hledat mezi osobami přijatelnými pro Klause.

Co se tedy minulé úterý, kdy došlo na Mackova slova, konkrétně stalo? Na mimořádné valné hromadě banky byli odvoláni nikoliv pouze dva členové dozorčí rady, jak se obecně očekávalo, ale pět. Mezi odvolanými je překvapivě i dosavadní předseda dozorčí rady Tomáš Procházka. Funkci předsedy vykonával už od začátku porevoluční kariéry Komerční banky. Dalšími odvolanými jsou Petr Kotáb (za FNM), Luboš Řežábek (předseda představenstva SPT Telecom). Podle očekávání pak Michal Frankl (náměstek bývalého ministra financí Ivana Pilipa) a Jan Stráský (Unie svobody).

Na jejich místo akcionáři na návrh Fondu národního majetku zvolili Radka Pokorného (za Advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol.), rektora Univerzity Karlovy v Praze Karla Malého, náměstka ministra financí Miloslava Fiedlera, Karla Koppa (VŠE Praha) a na návrh akcionáře banky, zřejmě ve shodě postupující skupiny ovládané Nomurou, Miroslava Bartoně (za Advokátní kancelář Bartoň - Suchá). Novým šéfem dozorčí rady se má podle informací týdeníku EURO stát Karel Kopp, který je mezi bankéři vnímán jako velmi nezávislý odborník.

Právě Miroslav Bartoň zastupuje v dozorčí radě banky podle informací týdeníku EURO zájmy Investiční a Poštovní banky. Jde zřejmě již o druhý, tentokrát úspěšný pokus této skupiny dostat svého zástupce do statutárního orgánu Komerční banky. IPB má tedy nyní svého člověka přímo v klíčovém orgánu svého největšího konkurenta.

Podnět přišel podle kuloárních informací od nového náměstka ministra financí Zdeňka Petříčka, který pracoval v letech 1992 až 1998 v IPB v odboru analýz úvěrových rizik a kapitálového trhu. Na zmíněné valné hromadě minulý týden ohlásila skupina drobných akcionářů s celkovým podílem ve výši třináct procent jednání ve shodě.

Nahlédnutí do akcionářské struktury Komerční banky dokladuje, o jaké akcionáře zřejmě jde. Velká část držitelů nikoliv nevýznamných podílů je totiž různými způsoby spojena s Investiční a Poštovní bankou, byť nejde o dceřiné společnosti. Například investiční fondy jsou samostatnými subjekty, ovšem o tom, co dělají, většinou rozhodují jejich správci, nebo většinoví majitelé. Více než 1,5 procenta přitom v Komerční bance ovládá Rentiérský IF, spravovaný dcerou IPB První investiční. V jeho dozorčí radě je podle obchodního rejstříku od letošního května právě Bartoň.

Další 3,5 procenta drží Restituční investiční fond, známější pod zkráceným názvem RIF. Ten sice založil Fond národního majetku a chová se do jisté míry nezávisle na svém správci, nicméně by bylo nelogické, kdyby šel proti němu. Tímto správcem přitom není nikdo jiný než opět První investiční. Dalším zajímavým fondem je P. I. F. držící 1,25procentní podíl v Komerční bance. Ten je sice samosprávný a založila jej Česká spořitelna, ovšem její podíl nekoupil nikdo jiný než IPB. Téměř tři procenta v Komerční bance potom drží Česká pojišťovna, jíž je IPB největším a spolu s PPF rozhodujícím vlastníkem. Dohromady jen tyto subjekty v Komerční bance drží přes devět procent.

Další téměř tříprocentní podíl uvádí v Komerční bance makléřská firma Wood & Company, a nelze vyloučit, že jej drží rovněž právě pro IPB. Podle ředitele Jana Sýkory drží společnost tyto akcie již dlouhodobě. Politická orientace IPB není zcela jednoznačná, protože jak bývalý generální ředitel banky Tesař, tak nynější ředitel Jan Klacek inklinují k sociální demokracii. Ovšem náměstek ředitele IPB Libor Procházka je svými názory blízký naopak ODS a je to právě on, který banku z velké části řídí.

Dozorčí rada je dvanáctičlenná. Čtyři členy volí zaměstnanci, ostatní valná hromada. Místopředseda FNM Petr Čermák, který v dozorčí radě zastupuje stát, na dotaz týdeníku EURO připustil, že některé změny byly motivovány povolebními posuny ve státní správě, ale v zásadě prý jde o pokračování změn, ke kterým došlo už v polovině roku 1998.

ebf - tip - debata

Bývalý náměstek ministra financí Ivana Pilipa (Unie svobody) Michal Frankl rozhodnutí mimořádné valné hromady označil za výsledek politického kroku. Podle něj z pětice nových členů jsou čtyři spřízněni s ČSSD. Čermák Franklův názor nechtěl komentovat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).