Menu Zavřít

Vepřín v Letech může být převeden na stát, rozhodl vlastník

31. 7. 2017
Autor: čtk

Na začátku září by mohla být uzavřena kupní smlouva mezi státem a firmou AGPI, majitelem vepřína v Letech na Písecku, který stojí v místech protektorátního koncentračního tábora pro Romy. Valná hromada AGPI dnes schválila převod areálu na stát. Cenu ani jedna ze stran neuvedla, AGPI ji oznámí až v případě, že se s vládou na odkupu dohodne.

O situaci vepřína v místě romského tábora z doby druhé světové války se jedná přes 20 let. Česko za vepřín na pietním místě sklízí léta kritiku, k odstranění farmy vyzval i Evropský parlament. Od srpna 1942 do května 1943 prošlo letským táborem 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 skončilo v Osvětimi.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) rozhodnutí firmy AGPI označil za další významný krok k vyřešení problému kolem vepřína v Letech. „Vláda bude tento materiál pravděpodobně projednávat na přelomu srpna a září,“ řekl Herman. Zakázka je v takzvaném diskrétním režimu, proto vláda ani firma nechtějí zveřejnit cenu.

Místopředseda představenstva AGPI Jan Čech na valné hromadě řekl, že vedení AGPI ministrům navrhlo cenu. Vláda má podle Čecha dva posudky hodnoty současného areálu, AGPI si nechalo zpracovat studii, kolik peněz by stál nový vepřín. Čech nastínil, že vepřín by mohlo pravděpodobně koupit Muzeum romské kultury nebo Ústav pro zastupování státu ve věcech majetkových.


Připomeňte si, jak si Miloš Zeman v souvislosti s táborem protiřečil:

Aktivisté usvědčili Zemana z další lži. Tentokrát o táboře v Letech

 To je jistě jenom nějaká shoda náhod, a nikoli vzkaz Milošovi.


„Vláda má eminentní zájem to řešit, v návrzích žádná jiná vláda nedošla tak daleko. Ještě ale nemáme cenu ani podmínky,“ řekl akcionářům Čech. Z peněz, jež by za vepřín získala, by AGPI uhradila veškeré své bankovní úvěry a závazky. „Akcionáři by na tom ale rozhodně netratili,“ ujistil je Čech.

Romští aktivisté, kteří dříve podle Čecha blokovali vjezd do vepřína i do vrcovického sídla firmy, kritizují, že se o ceně za areál spekuluje v řádech stamilionů. „Firma AGPI koupila vepřín od firmy Prasečka. Ta vepřín koupila od okresního úřadu za 3,5 milionu korun a dneska se tady hovoří o nějakých stech milionů. Tak o čem to potom je? (…) Za 3,5 milionu to privatizovali. (…) Národ ať žene k odpovědnosti toho, kdo to tady za 3,5 milionu korun prodal, ne nás,“ reagoval před pár týdny pro server Romea.cz romský aktivista Čeněk Růžička.

Herman: Smlouva může být počátkem září
Kupní smlouva mezi státem a majitelem vepřína by podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) mohla být uzavřena počátkem září.

„Je to další významný krok k vyřešení letitého problému kolem vepřína v Letech. Vláda bude tento materiál pravděpodobně projednávat na přelomu srpna a září,“ uvedl Herman.

Obce Lety by se případné zmizení vepřína podle místostarostky Miroslavy Kuchtové (NEZ) přímo nedotklo. Firmě AGPI pronajímá některé pozemky. „Spíš nám to přijde jako škoda peněz daňových poplatníků, protože to ve finále zaplatíme všichni, to je na tom to negativní,“ řekla Kuchtová.

EBF24

Pro převod areálu na stát hlasovalo 88 procent přítomných akcionářů AGPI, proti bylo 11 procent. Areál o rozloze 7,1 hektaru, kde je ve 13 halách 13 000 prasat, by firma na stát převedla bez zvířat a zaměstnanců. Vepřín v Letech se stavěl za komunismu od roku 1972. V letech 2013 až 2015 dala firma do poloviny hal nové technologie. Pozemky pod budovami patří státu.

Romský tábor v Letech
Tábor otevřely v srpnu 1940 protektorátní úřady jako kárný pracovní. Byl pro muže, kteří nemohli prokázat zdroj obživy. Měli v něm končit i kočovníci. Stejné zařízení bylo v Hodoníně u Kunštátu. V lednu 1942 se oba tábory změnily na sběrné, v srpnu byly v obou místech zřízeny cikánské tábory. Od té doby do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 skončilo v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů nacisté vyvraždili 90 procent českých Romů.

Česko za vepřín na pietním místě sklízí léta kritiku domácích organizací i mezinárodních institucí. K odstranění farmy vyzval i Evropský parlament.

Dále čtěte:

Vláda a firma AGPI si vyměnily nabídky k odkupu vepřína v Letech

Popřel Babiš holokaust? Lety u Písku podle něj koncentrák nebyly


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).