Menu Zavřít

Vepřové maso a víno

2. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Dobrou chuťJen málo lidí si dovede představit, že by se vepřové maso dalo doprovodit něčím jiným než sklenicí řádně vychlazeného piva. Opak je ale pravdou. K neomezenému množství úprav lze podávat jak bílá, tak červená vína. K domácí zabíjačce (jitrnice, jelítka, ovary) si můžeme dopřát Zelený V eltlín nebo Vlašský Ryzlink.

bitcoin_skoleni

Dobrou chuť

Jen málo lidí si dovede představit, že by se vepřové maso dalo doprovodit něčím jiným než sklenicí řádně vychlazeného piva. Opak je ale pravdou. K neomezenému množství úprav lze podávat jak bílá, tak červená vína. K domácí zabíjačce (jitrnice, jelítka, ovary) si můžeme dopřát Zelený V eltlín nebo Vlašský Ryzlink. K pečenému masu s kyselým zelím doporučuji Rýnský Ryzlink nebo Müller-Thurgau. Filé s pikantními omáčkami (na zeleném či růžovém pepři) bude vynikající v doprovodu extraktního červeného vína, jakým je Côtes-du Rhône. U panenky na bílé houbové omáčce bude třeba přeladit chuť na bílé, avšak mocnější barikové víno. Jídla z jiných částí vepříka, jako stehna nebo krkovičky, různě připravené pečeně poskytují velkou paletu možností. I zde se řiďme pravidlem, že při výběru vína jsou podstatné způsoby ochucení a kořenění: musí se navzájem doplňovat a působit harmonicky na naše chuťové buňky. To znamená, že použijeme-li koření z jižních krajů a podtrhneme je ještě aromaty olivového oleje a česneku, budou nám k takové přípravě pokrmu chutnat vína, která tyto aromatické elementy obsahují též, tedy vína z jižních oblastí Francie, vína z Itálie, popřípadě Španělska. Naopak k párku s hořčicí nebo špekáčkům se asi nikdo nebude namáhat s výběrem vína. Pražská šunka je ale jiný kalibr, velcí degustátoři doporučují tuto specialitu jako doprovod při degustacích velkých vín, protože svým neutrálním charakterem neovlivňuje vjemy vína, které je třeba zaznamenat v nejmenších nuancích.

  • Našli jste v článku chybu?