Menu Zavřít

Vepřové opět do mrazáku

26. 8. 2005
Autor: Euro.cz

Vepřín v Letech stojí dál

ebf - tip - debata

Z učebnice praktické politiky, kapitola třetí, doporučení číslo sedm: Málokterý problém je tak horký, aby jej bylo třeba vyřešit. Bohatě stačí projevit snahu a nejpozději za měsíc kauza vyšumí. Stejně jako čeští politici po každém CzechTeku přicházejí s recepty, jak to udělat, aby příští taneční spartakiáda nebyla spojována s porušováním zákona a lidských práv, přičemž následující léto je ještě divočejší, tak se nám v pravidelných cyklech vzdaluje a vrací problém s vepřínem v Letech u Písku stojícím zčásti na místech někdejšího tábora, v němž za války zemřely více než tři stovky Romů. Jihočeský bumerang byl znovu odhozen do hlubin zapomnění..
Letošní vepřové diskusní fórum započalo na konci dubna, kdy Evropský parlament schválil rezoluci odsuzující diskriminaci Romů. Kromě řady obecných proklamací dokument zcela konkrétně žádá české úřady o zrušení letského prasečáku. Proevropský Paroubkův kabinet nemohl neuposlechnout. Premiér se záhy nechal slyšet, že z morálního pohledu naprosto chápe stanovisko Bruselu, ale… Upozornil, že prasečí farma je v soukromých rukou, výstavba nové, přestěhování a vybudování důstojnějšího památníků může stát až 800 milionů korun. Přesto vláda demonstrovala dobrou vůli a byla za to pochválena i bývalým prezidentem Havlem. Vládní zmocněnec pro lidská práva Svatopluk Karásek vedl 10. června úvodní „oťukávací“ jednání s majiteli zemědělského provozu, firmou AGPI Písek, na něž měly navázat další schůzky. Ale nenavázaly. Je klid a nic se nechystá. Karásek minulý čtvrtek v rozhovoru pro týdeník EURO přiznal, že řešení problému je na mrtvém bodě. I kdyby prý k nějakému dalšímu jednání mělo dojít, každopádně to prý už neřekne dopředu médiím, protože novináři všechno spolehlivě „zazdí“ a on pak dostává desítky dopisů, v nichž mu občané „nadávají do sviní“ (jak jinak, když jde o vepře). Vládní zmocněnec ale určitý pokus učinil. Ve spolupráci s ministerstvem zemědělství sondoval, zda by v jižních Čechách nebyl k mání nějaký náhradní prasečák, který by bylo možno nabídnout AGPI jako protihodnotu. Ovšem žádný takový se nenašel. „Osm set milionů na nový by nedala žádná vláda na světě,“ nevidí dnes reálně novou výstavbu Karásek.
Takže se asi vepřové vrátí na pár let do politického mrazáku, než je zase nějací cizinci vytáhnou ven. Základní potíž je patrně v tom, že většina nás Čechů, i na těch nejvyšších místech, vepřín bořit nechce. Vidí možnosti, jak stamiliony využít účelněji i ve prospěch lepší budoucnosti Romů, ovšem svůj názor si nechává raději pro sebe, není ochotna si jej před Evropou a světem obhájit, bojí se reakce naježených intelektuálů. A tak budeme dál klamat tělem a švejkovat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).