Menu Zavřít

VEPŘŮM STÁLE ZVONÍ HRANA

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Z e m ě d ě l s t v í

Evropská komise minulý týden snížila o polovinu subvence na vývoz vepřového masa do přidružených zemí střední a východní Evropy. Krize českých zemědělců tím však zdaleka nekončí.

Unie bude nyní místo čtyřiceti ECU na sto kilogramů vepřového masa přispívat svým exportérům pouhými dvaceti ECU, což v přepočtu znamená sedm korun na jedno kilo vepřového. Kromě toho subvencuje export na ruský trh sedmdesáti ECU. To činí tamní trh daleko zajímavějším a očekává se proto, že většina přebytků masa z unie poputuje dále na východ od našich hranic. Díky tomu se výkupní cena masa již minulý týden vyšplhala v průměru na čtyřiadvacet korun za kilo.

ebf - tip - debata

Aby však čeští zemědělci nebyli ztrátoví, je třeba cenu za kilogram zvýšit minimálně na třicet korun, v ideálním případě až na pětatřicet korun. Ministr zemědělství Jan Fencl prohlásil, že na tuto hranici se cena vyšplhá pouze, když vláda skoupí přebytky masa z trhu. Na vykoupení veškerého nadbytečného masa v objemu mezi patnácti až dvaceti tisíci tunami, by bylo třeba z letošního rozpočtu vyčlenit zhruba 170 milionů korun. Z prostředků svého resortu je Fencl schopen poskytnout peníze na nákup pouhých sedmi tisíc tun, z čehož by se pět tisíc vyvezlo a dva tisíce by se zamrazily a převedly do hmotných rezerv státu.

Na dotaz poslanců výboru pro evropskou integraci, kdy je očekávána stabilizace českého trhu, Fencl neuměl odpovědět. Uvedl, že minimálně čtrnáct dní až tři týdny potrvá, než bude stažena nadprodukce. Poté se očekává nárůst o dalších šest až sedm korun, což by znamenalo dosažení minimálně oné třicetikorunové hranice výkupní ceny. Sám ministr zemědělství však označil tyto odhady za optimistické. Naznačil, že pokud bude dovoz pokračovat a nepodaří se sehnat prostředky na odkoupení přebytků, bude česká vláda muset znovu uvažovat o pozastavení preferenčních cel na dotované dovozy. „Nebude to pak o dohodě, ale o jednostranném rozhodnutí, řekl Fencl.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).