Menu Zavřít

Kauza MUS: Švýcarský soud zamítl odvolání proti trestům Koláčka a Krause

29. 12. 2017
Autor: Martin Pinkas, Euro

Švýcarský Spolkový soud v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) zamítl odvolání proti trestu pro Antonína Koláčka a Petra Krause. V případě dalších exmanažerů MUS Oldřicha Klimeckého, Jiřího Diviše a Marka Čmejly odvolání částečně přijal. O jejich trestu musí znovu rozhodnout Federální trestní soud v Bellinzoně. Stát bude uplatňovat náhradu škody.

Koláček byl před čtyřmi roky odsouzen ke čtyřem letům a čtyřem měsícům vězení nepodmíněně, Kraus ke třem letům vězení, z toho je 16 měsíců nepodmíněně. Diviš dostal tři roky a deset měsíců, Klimecký byl odsouzen ke třem letům a jednomu měsíci a Čmejla ke čtyřem letům nepodmíněně.

Soud v Bellinzoně na podzim 2013 shledal exmajitele a exmanažery MUS Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause a Oldřicha Klimeckého vinnými z podvodů a praní špinavých peněz.

Všichni dostali i peněžité tresty.


Hrátky s kyanidy. Bývalí vlastníci MUS investují půl miliardy do Draslovky

Ústecká Spolchemie


Koláček se léčí mimo ČR a text rozhodnutí zatím nezná. Do Česka se vrátí v první polovině ledna a komentář poskytne až po seznámení se s rozsudkem. „Srdečně zdravím z Indie, kde se léčím. Vracím se v lednu. Až se vrátím a seznámím se s rozhodnutím soudu, budu se moci teprve vyjádřit,“ zaslal dnes v sms zprávě ČTK Koláček.

„Rozsudek byl v některých zásadních částech zrušen a vrácen k dalšímu řízení. Zejména pokud jde o výši pokut, ale také o délku trestu. Soud výslovně konstatoval, že je třeba vzít v úvahu fakt, že od doby, kdy měly být skutky spáchány, uplynula již velmi dlouhá doba,“ uvedla dnes na dotaz ČTK advokátka odsouzených Karolina Zelenková. Podle ní byla zrušena i některá rozhodnutí prvoinstančního soudu ohledně praní špinavých peněz. „Podotýkám, že rozsudek má 166 stran a zatím jsme jej neprostudovali. Nicméně mohu potvrdit, že rozhodovat se bude znovu v Bellinzoně,“ dodala advokátka.

Švýcarský soud v listopadu 2013 kromě odsouzení manažerů rozhodl, že ze zablokovaných peněz v kauze MUS neuvolní žádné peníze jako odškodné pro Českou republiku ani pro společnost Czech Coal Services, která je nástupcem MUS.

Nejvyšší švýcarský soud teď uznal odvolání České republiky, která se chtěla zúčastnit soudního projednávání případu jako poškozená strana, ale bellinzonský tribunál to zamítl z procedurálních důvodů. V prohlášení soud v Lausanne uvedl, že České republice mělo být umožněno se účastnit jednání, jakmile dala najevo záměr získat zabavená aktiva.

Tribunál v Bellinzoně by se měl požadavky Česka zabývat během další nezávislé procedury, uvedl Spolkový soud.

Kauzou se zabývá také justice v Česku. V květnu žalobci olomouckého vrchního státního zastupitelství podali obžalobu na šest mužů. K soudu posílají kvůli podezření z tunelování a podvodného ovládnutí společnosti pět bývalých manažerů, z přijetí úplatku by se měl zodpovídat také bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora.

WT100

V kauze MUS bylo v tuzemsku původně obviněno osm lidí. Šestý z manažerů, miliardář Luboš Měkota, však v roce 2013 zemřel. Stíhání bývalého lobbisty a obchodníka se zbraněmi Pavla Musely obviněného z podplácení žalobce loni v květnu přerušil ze zdravotních důvodů.

Přečtěte si také:

Pomníček Milošových omylů. Mentor politické scény má za sebou horu přehmatů

Tykač nechal své kolegy dobře vydělat. Dienstl si odnesl téměř miliardu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).