Menu Zavřít

VĚŘITELÉ, HLASTE SE

27. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Vítkovice

ebf - tip - debata

OSTRAVA – Od minulé středy (9. srpna) mohou věřitelé Vítkovic postupovat své pohledávky České finanční, která je pověřena jejich odkupem. Nabídka, která potrvá zhruba třicet dní, je výhodná zejména pro ty, kterým ostravské hutě dluží do deseti milionů korun. Za tyto pohledávky mohou podle jejich výše dostat pětašedesát, respektive pětapadesát procent nominální hodnoty.
Česká finanční má uspokojit 2183 klientů v celkovém objemu přes tři miliardy korun. Na odkup je připravena jedna miliarda, musí se však do ní vejít i věřitelé, kteří mají nárok na stoprocentní výplatu. To jsou ti, jimž Vítkovice dluží až od 20. června, tedy ode dne, kdy byl podán návrh na vyrovnání. „Suma těchto nároků se pohybuje mezi třemi až pěti sty miliony korun, uvedla jednatelka České finanční Radka Kafková.
Klienti, jejichž pohledávku Vítkovice uznají, podepíší s Českou finanční smlouvu o postoupení pohledávek. „Povolení soudu očekáváme v průběhu září, poté se během několika týdnů věřitelé sejdou, a pokud tři čtvrtiny z nich dají souhlas, bude vyrovnání potvrzeno a klienti dostanou peníze, upřesnil finanční ředitel Vítkovic Zdeněk Šmejkal. Věřitelé, kteří se nepřihlásí do odkupu, mají nárok na třicet procent svých pohledávek ve vyrovnání, případně je mohou kapitalizovat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).