Menu Zavřít

VĚŘITELÉ PROTI MOTOROLE

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Iridium

New York (NYT) – Soud minulý týden věřitelům Iridia otevřel cestu k vymáhání pohledávek na telekomunikační společnosti Motorola. Podle právníků se bude hrát o miliardy dolarů.

Iridium zkrachovalo v roce 1999 poté, co se mu nepodařilo získat dostatek klientů pro své služby. Satelitní síť, která pokrývala i ta nejodlehlejší místa na zeměkouli, využívala pro své služby mobilní telefony vážící zhruba půl kilogramu.

Věřitelé Iridia si stěžují, že Motorola si ponechala kontrolu nad společností i poté, co se začala veřejně obchodovat v roce 1997. Zároveň Motorolu obviňují, že po celou dobu vedla Iridium způsobem, který musel v konečném důsledku znamenat katastrofu. Peníze, které věřitelé nalili do Iridia, totiž podle nich byly rozptýleny v samotné Motorole. Požadují proto jejich co nejrychlejší vrácení.

Žaloby se budou moci dostat k soudu až nyní kvůli sporům, které dosud vedli mezi sebou bankovní věřitelé s věřiteli ostatními.

Soudce na Manhattanu Cornelius Blackshear však minulý týden tyto spory vyřešil, a otevřel tak cestu procesu proti Motorole. Žaloba by měla znít na dvě miliardy dolarů za náhradu škod, které Motorola způsobila Iridiu, a další tři a půl miliardy jako náhradu škod věřitelům. K tomu je potřeba připočítat ještě náklady řízení ve výši 47 milionů dolarů.

EBF24

Motorola podle věřitelů uzavírala s Iridiem pro sebe velmi výhodné smlouvy. Šlo především o poskytnutí softwaru, který byl nezbytný pro fungování celého satelitního systému. Lidé z Motoroly navíc seděli ve vedení Iridia, a tím podle věřitelů Motorola firmu naprosto dokonale ovládla. Nezmiňují se však již o tom, že se tomu nijak nesnažili zabránit.

Pro Motorolu přicházejí žaloby v naprosto nevhodném okamžiku. Minulý týden totiž oznámila odhad svých čtvrtletních výsledků. Poprvé po patnácti letech vykáže ztrátu. Počítá se s tím, že zavře některé výrobní závody a propustí zaměstnance, aby snížila výrobní náklady.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).