Menu Zavřít

VĚRNÝ STUDENTŮM

31. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Jiří Havel

PRAHA – Bývalý šéf Fondu národního majetku (FNM) se vrátil na akademickou půdu. Jiří Havel (43) byl až do 10. dubna letošního roku, kdy rezignoval, předsedou výkonného výboru FNM. Nyní jej lze opět zastihnout v Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy jako člena katedry financí a kapitálových trhů. Na této katedře pracoval již v letech 1992 až 1999. Nejdříve jako odborný asistent, specializující se na finanční trhy, hospodářskou politiku a dějiny ekonomického myšlení (do roku 1997), další dva roky jako vedoucí katedry. V září 1999 byl jmenován 1. místopředsedou FNM a na konci března 2000 předsedou tohoto státního fondu. Jeho letošní rezignace a odchod z úřednického postu následovaly bezprostředně poté, co křeslo ministra financí dobrovolně opustil Pavel Mertlík, s nímž jej pojí dlouholeté přátelství.

Jiří Havel oficiálně z univerzitního prostředí nikdy neodešel, měl totiž dva roky neplacenou dovolenou, která mu k 1. srpnu končí. O tom, že by v dohledné době zaměstnavatele měnil, neuvažuje. „Ani by to dost dobře nešlo. Mám již napevno sjednané kursy pro příští rok. Bylo by to i nefér vůči mým kolegům, protože pokud bych odešel, spadla by ta práce na ně, což by jim – i vzhledem k mé specializaci – mohlo způsobit potíže, uvedl pro týdeník EURO.

CIF24

Je absolventem pražské Vysoké školy ekonomické v oboru politická ekonomie. Po skončení studia (1982) byl na VŠE deset let odborným asistentem. Je členem ČSSD.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).