Menu Zavřít

Veronika Jonášová: Milovnice průzkumů

23. 9. 2014
Autor: ČTK

Ani krok bez zjištěného názoru veřejnosti. I tak by se dala shrnout politika oblíbené německé kancléřky. Přestože v roce 2006 po několika měsících v úřadu veřejně prohlásila, že se výsledky výzkumů mínění řídit nebude, poslední zjištění novinářů z Der Spiegelu mluví spíše o průzkumové mánii.

Podle vyjádření její tiskové kanceláře si Angela Merkelová sama zadává a objednává studie pravidelně. Například když v roce 2007 v Grónsku pronesla svou řeč o klimatických změnách, kde poukazovala na „hmatatelné tání ledovců“, měla už jistou podporu většiny svého národa, který oslovila ve vlastním zadaném průzkumu. Na 86 procent Němců se tehdy vyjádřilo, že je pro ně důležité, aby se jejich země zapojila do boje proti globálnímu oteplování. Angela se toho držela i v dalších projevech. Vysloužila si tak přezdívku „Klimakanzlerin“ a posbírala další body u veřejnosti.

Merkelová prý zadává asi 150 různých studií ročně, průměrně tedy asi tři za týden. Kromě ekologie se v nich ptá na názory lidí na zahraniční politiku nebo na to, jak moc jsou pro veřejnost důležitá místa ve školkách. Výzkumníci pak obvolávají vybrané německé domácnosti a výsledek rychle zamíří do sídla kancléřství v Berlíně. To vše stojí ročně asi dva miliony eur a platí se z peněz daňových poplatníků.

Pozorovatelé z okolí Merkelové se shodují, že úspěch její politiky tkví mimo jiné v tom, že se dokáže strefit do většinového mínění Němců. Kromě jejího talentu k tomu jistě pomáhají i tyhle vědecké metody. Je tedy úspěch politiky této mocné ženy přesně vypočítaný? Jasné je jediné: Angela Merkelová nic nenechává náhodě.


Čtěte také:

Merkelová prý zvažuje předčasné odstoupení. Povede OSN?

MMF24

Merkelová: Německo se nepřipojí k náletům na Islámský stát

Merkelová slíbila půl miliardy eur na obnovou východu Ukrajiny

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).