Jmenuje se Attila Hildmann. Píše knihy, má vlastní televizní pořad, a když si otevřete nějaký německý barevný časopis, pravděpodobně narazíte na rozhovor s ním. Attila je celebrita nového druhu, není to zpěvák ani herec, ale veganský kuchař. Vaří jen z rostlinných surovin.
V Německu bezmasá strava doslova kvete, vegetariánské pokrmy seženete skoro v každé restauraci, v supermarketech je obrovský výběr veganských produktů, sójové mléko je k mání v každé večerce a dokonce tu existují i státní vegetariánské školky. Bezmasou stravu vyznává až devět procent Němců, tedy asi osm milionů lidí (v Česku jsou to asi tři procenta populace).
Tlak na snížení konzumace masa teď vyvíjí i jedna z největších německých nadací Heinrich Böll Stiftung. Připomíná, že běžný Němec jí asi dvakrát víc masa, než se doporučuje. „Jen v Německu se zabije 735 milionů zvířat za rok kvůli masu, tohle nemůže být zdravá metoda farmaření,“ tvrdí prezidentka nadace Barbara
Unmussigová a připomíná, že 70 procent veškeré zemědělské půdy na světě je vyhrazených ke krmení zvířat určených na porážku. Přitom velká část světa hladoví. Toto téma se objevilo v souvislosti s veletrhem Zelený týden, což je největší akce svého druhu na světě a právě probíhá v Berlíně. I tady se hodně aktivistů snaží, aby Němci odložili své oblíbené „bratwursty“. A evidentně se jim to daří, spotřeba masa v Německu meziročně klesla o dvě kila na osobu. A kuchař Hildmann slibuje, že pokud se budeme stravovat jako on, můžeme se stejně jako on proměnit z obtloustlého pupkáče v šarmantního atleta.
Němce tahle představa láká. Jeho veganské knížky se drží mezi deseti nejprodávanějšími tituly.
Čtěte také:
Vegetariánská řeznictví: V Nizozemsku se prodávají kuřata ze sóji a hovězí z mrkve