Menu Zavřít

Veronika Jonášová: Polní tráva

13. 3. 2014
Autor: CC BY-SA 3.0: Pujanak

Bývalý německý prezident Christian Wulff je nevinný. Před soudem se zpovídal z úplatkářství, tribunál ale obžalobu smetl ze stolu. Málokterý politik prošel takovými kariérními turbulencemi jako právě tento oblíbenec Angely Merkelové.

Jeho prezidentský příběh začal 30. června 2010, byl tehdy čerstvě podruhé ženatý a s pohlednou manželkou Bettinou se stali oblíbeným objektem novinářů. Tehdy 36letá choť byla nejmladší ženou prezidenta v historii Německa. Právě ona ale nakonec přispěla k jeho pádu.

Bettina se ráda bavila a konzervativního Wulffa, který byl rodinný typ, přiměla, aby se ukazoval víc ve společnosti. Na večírcích se kolem prezidenta točili vlivní podnikatelé ve snaze získat jeho přízeň, což se mu stalo osudným.

Wulff vydržel ve funkci dva roky. Jeho pád začal lží: popřel, že mu na dům půjčil bohatý bankéř. A přišla další obvinění – hlavní role hráli byznysmeni, kteří ho měli uplácet. Wulff proto dobrovolně složil funkci a vydal se do rukou vyšetřovatelů. Odstoupil s tím, že dokáže svou nevinu. Soud mu dal za pravdu. Z 21 bodů obžaloby nakonec zůstal jediný.

Wulffa měl jeho kamarád a filmový producent pohostit na Oktoberfestu a Wulff pak lobboval za jeho projekt. Jenže svědci obžaloby si nemohli skoro na nic vzpomenout.

Wulffovo jméno je tak očištěné. Během procesu ale dostal kopanec od manželky. Vydala autobiografii, kde vylíčila detailně i jejich partnerské problémy. Krátce na to se rozvedli. Vystudovaný právník tak přišel téměř o všechno: o postavení, politickou kariéru i o ženu.

Podle Němců navíc morálně selhal, jeho návrat do politiky je vyloučený. U našich sousedů je totiž politik s poškozenou pověstí nepřijatelný.


Přečtěte si další postřehy z Německa:

MMF24

Veronika Jonášová: Němci to rádi bez masa

Pohled z Berlína: Druhý život legendy

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).